Woninghuurovereenkomst laten nakijken of opstellen 

Woninghuurovereenkomst laten nakijken of opstellen

Een woning huren of verhuren komt met heel wat verplichtingen. Een woninghuurovereenkomst is de manier om deze goed te regelen. Er zijn heel wat verschillende regels die afwijken van het gemene huurrecht. Het huurcontract voor de woning moet dus compleet en solide zijn om jezelf als huurder of verhuurder optimaal te beschermen.

Wil je je woninghuurovereenkomst laten nakijken of opstellen door een professional? Dan kun je daarvoor vertrouwen op Jouw Jurist. Neem gratis contact op met ons via info@jouwjurist.be of het onderstaande formulier en we bekijken graag hoe we voor jou een woningcontract op maat opstellen of aanpassen.


Lees hieronder meer over waarom een goed woninghuurcontract zo belangrijk is!

Wat moet er in een woninghuurcontract staan

In een overeenkomst om een woning te (ver)huren moeten er enkele zaken zeker in staan. Anders kan dit voor problemen – of zelfs ongeldigheid – nadien leiden. Zo moet de woning goed omschreven zijn, de partijen moeten duidelijk zijn aangegeven, de duur, de huurprijs, de eventuele verdeling van bepaalde lasten en nog veel meer.

Ook zaken die extra kosten meebrengen voor de huurder moeten duidelijk in het contract vermeld worden. Zorg ervoor dat omschreven is welke renovatiewerken mogelijk nodig zijn, welke verzekeringen de huurder moet afsluiten en een plaatsbeschrijving.

Dit is allemaal van belang omdat er speciale regels gelden wanneer je een woning verhuurt. In tegenstelling tot gewone huur van bijvoorbeeld een garage of een voorwerp, zijn er meer beschermingen voor de huurder (bewoner) van het pand.

Types woninghuurovereenkomsten

Er zijn verschillende duurtijden mogelijk voor woninghuur. Hoe lang je het pand verhuurt, bepaalt ook voor een groot deel welke regels er mogelijk van toepassing zijn. We geven hieronder een korte uitleg.

Korte duur

Een huurcontract van korte duur mag maximaal 3 jaar duren. De verhuurder heeft hier geen mogelijkheid om vroegtijdig op te zeggen. Je kunt de duur van het contract verlengen, maar de duur van de verlenging plus het originele contract mogen samen niet meer dan 3 jaar zijn om van korte duur te kunnen spreken.

Lange duur

De standaardduur van een woninghuurcontract is 9 jaar. Er zijn wel enkele opzegmogelijkheden voor zowel de huurder als de verhuurder. Belangrijk is dat de huurder altijd kan opzeggen zonder reden, maar hij moet wel een bepaalde opzegtermijn in acht nemen en eventueel een opzegvergoeding betalen.

Ook de verhuurder kan opzeggen met inachtneming van een termijn van 6 maanden als hijzelf of zijn familie in de woning wil gaan wonen. Ook omwille van verbouwingen kan eventueel de opzeg gedaan worden.

Boete niet registreren van woninghuurcontract

Een woninghuurcontract moet binnen 2 maanden geregistreerd worden door de verhuurder. Registreert de verhuurder het woninghuurcontract niet, dan zal hij een boete van 25 euro krijgen.

Hoewel dat allesbehalve afschrikkend is, heeft een registratie wel voordelen voor zowel de huurder als de verhuurder. Zo moet de huurder de opzegtermijn respecteren als er een registratie is. Is er geen registratie, dan kun je in principe veel minder je rechten als verhuurder uitoefenen.

Voordelen woninghuurovereenkomst laten opstellen door expert

  • Betaalbaar: Wij proberen altijd om ons maatwerk juridisch advies betaalbaar te houden. Zo kun je ook rechtszekerheid hebben tegen een scherpe prijs. We doen dit door in te zetten op een online first benadering en zo onze overhead laag te houden.
  • Gespecialiseerd: Wij hebben een sterke specialisatie in het nakijken en opstellen van contracten. Wanneer je ons inschakelt, kun je er dus op vertrouwen dat je overeenkomst alles bevat wat nodig is om je rechten te beschermen.
  • Snelle communicatie: Neem je contact met ons op voor een contract of heb je een vraag? Je kunt altijd op een snel antwoord rekenen met een praktisch antwoord wanneer je ons een e-mail stuurt.
  • Laagdrempelig: Bij ons hoef je niet bang te zijn voor onverwachte kantoorkosten of hoge facturen die uit het niets komen. Wij zorgen ervoor dat je een laagdrempelige manier hebt om juridisch advies in te winnen.

Contacteer Jouw Jurist

Wil je dat iemand eens een kritische blik werpt op jouw woninghuurcontract of ervoor zorgt dat je meteen een goed contract hebt zonder verrassingen nadien? Laat je overeenkomst voor woninghuur dan opstellen of nakijken door de experts van Jouw Jurist.

Contacteer ons vrijblijvend en wij geven je graag een betaalbare offerte om dit voor jou te doen. Je kunt ons contacteren op info@jouwjurist.be of via het bovenstaande formulier.