Je hebt een vrije kamer, een appartement aan de kust of een leuke chalet in de Ardennen. Als je wat extra inkomen wilt, dan is verhuren via Airbnb of een ander platform een aantrekkelijke optie.
Zomaar je tweede woning of appartement aan toeristen verhuren en huurinkomsten innen kan echter niet. Er zijn enkele belangrijke juridische aspecten waar je rekening mee moet houden om legaal te starten met de verhuur van je woning.
Heb je advies op maat nodig voor jouw specifieke situatie of wil je een huurcontract op maat om te verhuren aan toeristen? Bestel dan een uur advies en onze experts geven je een helder antwoord op je vragen tijdens een gesprek. Daarnaast ontvang je ook dit advies schriftelijk en een solide huisreglement zodat je zorgeloos kunt starten met de verhuur aan toeristen.
1. Een goed huurcontract
De basis van zorgeloos verhuren is een solide huurcontract. Daarin kan worden afgesproken wat er gedaan wordt als het fout loopt, hoe de verhuurde kamers moeten worden achtergelaten en hoe en wanneer schade wordt afgehandeld.
Als gespecialiseerde verhuurjuristen helpen wij je graag met het opstellen van een huurcontract waarmee je zorgeloos kunt verhuren aan toeristen.
2. Volg het Vlaams logies decreet
Het Vlaams Logiesdecreet vormt de basis van het wettelijk verhuren van je woning aan toeristen in Vlaanderen. Daarin staan de belangrijkste regels om je woning te verhuren aan toeristen. Je moet dit decreet nauw opvolgen als je legaal wilt verhuren. Let op, hierin staan niet alle regels; ook je specifieke gemeente kan nog bijkomende regels opleggen waar je je aan moet houden.
3. Schrijf je in op het Vlaams logiesinformatiesysteem
Je bent verplicht om je in te schrijven op het Vlaams logiesinformatiesysteem. Doe je dit niet, dan mag je niet verhuren aan toeristen en kun je een fikse boete verwachten.
4. Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid
Je bent verplicht om een verzekering af te sluiten wanneer je wilt starten met woningverhuur aan toeristen. Zo wordt het risico gedekt dat wanneer er iets fout loopt, de partij die schade oploopt vergoed wordt. Ook heb je een brandveiligheidsattest nodig. Dit bekom je van je lokale brandweer.
5. Aangifte huurinkomsten
België zou België niet zijn als er niet ergens een belasting komt opduiken. Bij het verhuren van je woning aan toeristen wil de overheid ook een deel van deze huurinkomsten. Je let best op als je verhuurt aan particulieren of aan een onderneming, want inkomsten uit deze laatste groep worden een stuk hoger belast.
Zorg ervoor dat je je inkomsten correct aangeeft in je belastingbrief. Dit niet doen kan ervoor zorgen dat er een dure naheffing en een boete komen.
6. Eventueel oprichten van onderneming
Heb je veel panden en verhuur je regelmatig? Dan doe je een duurzame economische activiteit. Je zal dan mogelijk gezien worden als een onderneming en je huurinkomsten zullen onder de personenbelasting vallen.
Je zal dus al snel belast worden aan 45% of meer als dat het geval is. Daarom is het opstarten van een onderneming een goed idee eens je een groter aantal panden verhuurt.
7. Heel veel andere specifieke regels…
Naast deze zes punten, zijn er nog een hoop andere regels waar je misschien aan moet voldoen. Dit hangt af van waar je verhuurt, aan wie je verhuurt, of je al dan niet zakelijk verhuurt, hoeveel je verhuurt, enzovoort. Daarom verdient juridisch advies op maat zichzelf zo goed als meteen terug.
Heb je advies op maat nodig of wil je dat een juridische specialist je huurcontracten eens bekijkt of nakijkt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@jouwjurist.be of bestel een van onze services en wij helpen je meteen verder.