Woning verhuren aan bedrijf – hier hou je rekening mee

Je hebt een woning en deze wil je verhuren aan je eigen vennootschap of een onderneming van een derde. Dit is mogelijk, maar er zijn enkele opmerkelijke verschillen met gewone huur aan een particulier. In dit artikel bespreken we de voornaamste regels waar je rekening mee moet houden en waar de mogelijke valkuilen zitten bij het verhuren van een woning aan een bedrijf.

Heb je een solide huurcontract nodig om een woning aan een bedrijf te verhuren of om zelf een woning te huren als onderneming? Wij staan voor je klaar om deze overeenkomst voor je na te kijken of op te stellen. Ook kunnen we een advies op maat voor je opstellen waar je direct wat aan hebt.

Neem contact op met ons via info@jouwjurist.be of het onderstaande formulier en wij helpen je zo snel mogelijk verder.


Voordelen van woning verhuren aan bedrijf

  • Meer contractuele rechten: je hebt de mogelijkheid om jezelf beter te beschermen wanneer je verhuurt aan bedrijven. Het strengere woningrecht is niet van toepassing en dus heb je minder dwingende regels om rekening mee te houden.
  • Stabielere inkomsten: Doorgaans hebben bedrijven een groter budget en kan je sterker ingrijpen wanneer er betalingen worden gemist. Ook kan je de winst en het vermogen van je huurder vaak eenvoudig via hun jaarrekening natrekken.
  • Hogere huurprijzen: Bedrijven kan je vaak een hogere huur aanrekenen, omdat zij kapitaalkrachtiger zijn dan particulieren. Let er wel op dat je ook hogere belastingen moet betalen op dit type huur (zie onder).
  • Professioneel beheer: Ervaren huurders zoals bedrijven hebben vaak een professionele aanpak met betrekking tot de omgang met het gehuurde pand. Vaak hebben ze een vaste dienst die zorgt voor het onderhoud van de woning en worden problemen sneller opgelost.

Uiteraard hangen veel van deze voordelen af van de huurder die je hebt. Daarom is het belangrijk om goed op onderzoek te gaan en de jaarrekening en eventuele reviews van het bedrijf waar je aan verhuurt goed na te gaan.

Valt de huurder tegen? Dan heb je met een goed contract vaak nog een stevige stok achter de deur voor de gevallen dat het misloopt.

Nadelen

Hogere belastingen: Het verhuren van een woning aan een bedrijf komt vaak met fiscale implicaties. De huurinkomsten uit het verhuren van een woning aan een bedrijf worden namelijk als beroepsinkomsten beschouwd. Als je verhuurt als particulier, vallen deze inkomsten in de progressieve belastingschaal. Een manier om hieraan te ontsnappen is om zelf als bedrijf te verhuren aan een ander bedrijf. Een andere optie is om dit in je huurprijs door te rekenen.

Gemiddeld kortere huur: Bedrijven zullen vaak minder lang huren dan een gewone particulier. Waar je al snel 9 jaar lang onafgebroken kan verhuren aan een particulier, is de duur van huurcontracten met bedrijven een stuk korter. Hou hier rekening mee als je je woning verhuurt aan een bedrijf, want dit betekent dat je waarschijnlijk een maand huur verliest, omdat je geen huurder hebt en extra administratie hebt, omdat je een nieuwe huurder moet vinden.

Neem contact op

Heb je een vraag of wil je een solide contract hebben om je woning te verhuren aan een bedrijf? Neem dan nu contact met ons op en wij helpen je graag zo snel mogelijk verder. Je kan ons e-mailen op info@jouwjurist.be of het bovenstaande formulier. Wij proberen binnen 24 uur op je te antwoorden.