Verkoopovereenkomst voor je auto laten opstellen

Denk jij eraan om een auto te kopen of te verkopen? Dan zal er in de meeste gevallen verplicht een verkoopovereenkomst opgesteld moeten worden. Een goed opgestelde verkoopovereenkomst is noodzakelijk om wettelijk in orde te zijn en als je eventuele toekomstige problemen absoluut wilt vermijden. 

Het opstellen van het verkoopcontract is voor sommigen een uitdaging, want het contract moet alle essentiële informatie bevatten en het moet ook nog eens volledig in overeenstemming zijn met de Belgische wetgeving. In dit artikel helpen we jou om een duidelijker beeld te krijgen van hoe je een verkoopovereenkomst opstelt en waar je zeker op moet letten. 

Een solide en juridisch correcte verkoopovereenkomst afluiten als je je auto verkoopt neemt heel wat zorgen weg. Daarom stellen wij graag voor jouw dit contract op voor slecht 195,-. Daarvoor krijg jij een contract helemaal op maat van jouw autoverkoop. 


Een autoverkoopovereenkomst : wat is het en waarvoor dient het? 

Een verkoopovereenkomst voor een voertuig is een juridisch document dat de voorwaarden en afspraken tussen de koper en verkoper vastlegt met betrekking tot de verkoop van een voertuig. Wanneer beide partijen het contract getekend hebben, beschik je over een schriftelijk bewijs van de overeenkomst. 

Nu stel je je misschien de vraag: is dat nu écht nodig? Ja! In België zijn verkopers verplicht om een schriftelijk bewijs van de verkoop af te leren als het gaat om een bedrag dat hoger is dan  3500 euro.  In de wet lees je soms ook 375 euro, maar de wetgever is daar van af gestapt. 

Verplicht of niet, het is in alle gevallen ten sterkste aangeraden om een overeenkomst op te stellen bij de verkoop van een wagen.

Een van de belangrijkste redenen om een verkoopovereenkomst voor een auto op te stellen is namelijk om beide partijen te beschermen. Het dient met andere woorden als juridische bescherming voor beide partijen in geval van geschillen of problemen.

Voor de koper biedt de overeenkomst zekerheid over de staat van het voertuig, de prijs en eventuele garanties of clausules. Voor de verkoper biedt het document bescherming tegen mogelijke juridische aansprakelijkheid na de verkoop, met name als het gaat om verborgen gebreken of andere geschillen. 

autoverkoop overeenkomst laten opstellen

Kan je een verkoopovereenkomst zelf opstellen?

Ja, dat kan! Je kan er inderdaad voor kiezen om je de verkoopovereenkomst zelf op te stellen. Hou er dan wel rekening mee dat de verkoopovereenkomst in overeenstemming zijn met de wet. Daarnaast is het van belang dat je ook essentiële informatie van je auto gaat vermelden. Daardoor is er nadien weinig mogelijkheid tot discussie rond de verkoop.

  • de persoonlijke gegevens (o.a. volledige namen, adressen, contactgegevens)
  • de voertuiggegevens (o.a. soort voertuig, merk, type, model, brandstof, bouwjaar, chassisnummer, kilometerstand, cilinderinhoud, motorvermogen, fiscaal vermogen, datum eerste inschrijving)
  • een opsomming van documenten die de verkoper zal overhandigen aan de koper (bv. de Car-pass)
  • de prijs en de betalingsvoorwaarden
  • de eventuele garanties en verklaringen (bv. enkele gebreken)
  • de datum en plaats van ondertekening
  • de handtekeningen

Afhankelijk van de verkoopsituatie en je persoonlijke voorkeur, kan je ook extra informatie toevoegen (bv. de kleur van de wagen).

Let erop dat een verkoopovereenkomst bindend is. Van zodra beide partijen de handtekening hebben gezet is er (meestal – we spreken altijd met twee woorden) geen weg meer terug. Tenzij er fraude, dwaling of een andere wilsonbekwaamheid in het spel is. Het is dus het is uiterst belangrijk dat je de correcte informatie doorgeeft.

Laat je eigen autoverkoopovereenkomst nakijken door een expert!

Hoewel er veel voorbeelden van verkoopcontracten terug te vinden zijn op het internet, is een verkoopovereenkomst opstellen in je eentje niet gemakkelijk. Er gaat namelijk vaak een relatief grote geldsom mee gepaard en alle informatie moet wettelijk correct zijn als je jezelf wilt indekken tegen eventuele problemen.

Om fouten tegen de wet te vermijden en om jezelf te beschermen, is het daarom sterk aangeraden om je verkoopovereenkomst te laten nakijken door een gespecialiseerde advocaat of een notaris. Deze professionals zullen ervoor zorgen dat de overeenkomst alle nodige clausules bevat en voldoet aan de wettelijke vereisten volgens de Belgische wetgeving. 

Laat het verkoopscontract van je auto opstellen door een expert!

Voel je je oncomfortabel bij de gedachte dat je zelf de verkoopovereenkomst moet opstellen? Geen paniek. Je kan ook onmiddellijk aankloppen bij een advocaat of notaris.

Op deze manier verspil geen kostbare tijd en ben je er zeker van dat de verkoopovereenkomst voor je auto van de eerste keer tip top in orde is. Deze experten kennen de Belgische wetgeving op hun duimpje, dus ze zijn de personen bij uitstek om een allesomvattende én correcte verkoopovereenkomst op te stellen. 

Het laten opstellen of nakijken van een verkoopovereenkomst voor een auto zal uiteraard kosten met zich meebrengen. Hoeveel er gevraagd wordt voor de dienst is afhankelijk van de gekozen professional en de complexiteit van de overeenkomst. Het is vooral belangrijk om erbij stil te staan dat deze kosten opwegen op tegen de voordelen van juridische zekerheid en bescherming die de overeenkomst biedt. En je weet wat ze zeggen: “Better safe than sorry”.

Als je ervoor kiest om het koopcontract te laten opstellen door een expert, verloopt het proces over het algemeen ook iets vlotter, waardoor het sneller kan worden afgerond en eventuele vertragingen bij de verkoop kunnen worden voorkomen. 

Conclusie

Het opstellen of laten nakijken van een verkoopovereenkomst voor een auto is een belangrijke stap bij het kopen of verkopen van een voertuig in België. Het biedt zowel de koper als de verkoper juridische bescherming en zekerheid, en kan helpen om eventuele geschillen of problemen in de toekomst te voorkomen.

Door samen te werken met een juridisch expert en alle relevante aspecten zorgvuldig te overwegen, kunnen beide partijen met vertrouwen een succesvolle transactie afronden. Goede afspraken zijn goud waard. Succes met de verkoop!