Verhuren aan expats – dit moet je weten

//

Jouw Jurist

Ben jij van plan je woning in België te verhuren aan expats? Dan ben je op de juiste plaats voor wat praktische informatie en nuttige tips. In dit artikel richten we ons namelijk specifiek op het thema ‘verhuren aan expats’, een groeiende en erg winstgevende markt in België.

We zullen de juridische verplichtingen en specifieke overwegingen voor het verhuren aan deze unieke groep huurders even naderbij bekijken, en praktische adviezen bieden zodat jij met succes aan expats kan verhuren.

Wil je je verhuurcontract door een expert laten opstellen of nakijken? Neem dan nu contact met ons op en wij maken een solide huurcontract op maat voor jou, voor slechts 295,- excl. Btw. 


Juridische aspecten van verhuren aan expats

Verhuren aan expats brengt unieke uitdagingen met zich mee. Het is dan ook erg belangrijk om deze aspecten te begrijpen en hier goed op voorbereid te zijn – zeker wanneer het om de juridische aspecten gaat. We hebben de juridische aspecten dan hier ook even op een rijtje gezet.

Registratie als verhuurder

Ook wanneer je aan expats wilt verhuren is het erg belangrijk dat jij jezelf als verhuurder registreert bij je lokale gemeente en belastingdienst. Deze registratie biedt zowel jou als verhuurder als de expat huurder bescherming. In België is deze registratie trouwens ook verplicht. 

Het registreren is heel erg makkelijk. Je kan je huurcontract erg makkelijk online registreren via MyRent of per post door een standaardformulier in te vullen. Dit formulier kan je dan naar het FOD Financiën sturen.

Opstellen van een huurcontract voor expats

Natuurlijk is het ook belangrijk dat je rekening houdt met de Belgische wetgeving bij het opstellen van een huurcontract. De Belgische wetgeving kan verschillen met de wetten en plichten waar de expat aan gewend is. 

Het is dan ook een goed idee om deze wetten, rechten en plichten even uit te leggen aan de expathuurder. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verhuurregels, verzekeringen en documentatie. 

Maak ook erg duidelijke afspraken over de huurprijs, de betalingstermijn en de onderhoudsverplichtingen. Laat je huurcontract opstellen door experts zodat je er zeker van bent dat er geen onaangename verrassingen zijn in de toekomst.

Huurcontract verhuren aan expats

Btw-plicht en verhuur aan expats

Bepaalde expats krijgen hun huur betaald door het bedrijf waarvoor ze werken. Indien dit het geval is, moet je speciale aandacht besteden aan mogelijke btw-verplichtingen. Neem eventueel contact op met een fiscaal adviseur zodat je er zeker van bent dat jij je aan alle regels houdt om onaangename verrassingen te voorkomen. 

Inventaris en plaatsbeschrijving

Expats huren vaak het liefst gemeubelde appartementen of huizen. Het is dan ook heel erg belangrijk dat er een inventaris en plaatsbeschrijving worden opgesteld. Deze documenten zullen je niet enkel helpen om de staat van je meubels en het pand vast te leggen, maar zullen ook de rechten van de huurder waarborgen. Een inventaris en plaatsbeschrijving kunnen misverstanden helpen voorkomen en geschillen bij het einde van de huurperiode helpen vermijden.

Huurwaarborg en expats

De praktijken rond huurwaarborgen in België kunnen erg verschillen van de huurwaarborgen in het thuisland van de expat. Sommige landen werken namelijk helemaal niet met een huurwaarborg. 

Het is dan ook een goed idee om uit te leggen dat een huurwaarborg een vooruitbetaalde som is die bedoeld is als financiële buffer voor de verhuurder indien er schade of huurachterstand is. De wet in België schrijft voor dat de huurwaarborg niet hoger mag zijn dan drie maanden huur. 

Ook is het belangrijk dat je uitlegt dat de waarborg wordt gestort op een geblokkeerde rekening en dat jij als verhuurder en zij als de huurder dus niet aan het geld kunnen tot het huurcontract is afgelopen of vroegtijdig wordt verbroken.

Opzegtermijnen voor expats

Tot slot is het ook een erg goed idee om de expats in te lichten over de opzegtermijnen. Toch is het belangrijk dat je flexibel bent wanneer het aankomt op de opzegtermijn. Expats kunnen namelijk onverwachte wijzigingen in hun werksituatie ervaren. Deze wijzigingen kunnen hun huurtermijn beïnvloeden.

Contract verhuur aan expats

Praktische tips voor verhuur aan expats:

Indien jij aan expats wil verhuren zijn er natuurlijk enkele praktische tips die je kunt overwegen. Deze tips maken het proces voor jou als verhuurder en de expat als huurder heel wat makkelijker.

  • Vraag een huurprijs in Euro’s: hoewel sommige expats in andere munteenheden betaald kunnen worden, is het belangrijk dat je de huurprijs in Euro int. Wanneer je een andere munteenheid gebruikt kan er verwarring ontstaan door wisselkoersschommelingen.
  • Biedt meerdere betalingsopties aan: hoewel het natuurlijk het makkelijkst is om de huursom te ontvangen via bankoverschrijving, is het eventueel een goed idee om flexibel te zijn wanneer het op betalingsopties aankomt. Je kan dan ook verschillende betalingsmogelijkheden aanbieden, zoals bankoverschrijvingen, online betaalplatforms of zelfs periodieke automatische afschrijvingen. Op die manier kunnen expats die nog geen lokale bankrekening hebben, toch geld overmaken.
  • Biedt contract/communicatie in het Engels aan: heel wat expats verstaan geen Nederlands. Vaak kiezen ze dan ook om in het Engels te communiceren. Het is dan ook een goed idee om contracten en communicatie in het Engels aan te bieden. Op die manier worden misverstanden voorkomen en zorg je ervoor dat de huurder alle voorwaarden van het huurcontract helemaal begrijpt.
  • Biedt eventueel hulp bij administratie zoals inschrijving gemeente: het is eventueel een goed idee om als verhuurder wat extra hulp te bieden bij bepaalde administratieve processen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan de inschrijving bij de gemeente of het aanvragen van internet of andere nutsvoorzieningen. Vaak zal het bedrijf waar de expat voor werkt dit doen, maar je kan het altijd aanbieden om toch een meerwaarde te bieden. Door de expat te helpen kun je een goede relatie opbouwen.
  • Maak duidelijke afspraken over nutsvoorzieningen: ook is het erg belangrijk om duidelijke afspraken te maken over wie verantwoordelijk is voor het betalen van welke nutsvoorzieningen. Indien jij voor de nutsvoorzieningen betaalt in naam van de huurder is het een goed idee om afspraken te maken over hoe deze betalingen geregeld worden.

Conclusie verhuren aan expats

Wanneer je aan expats in België wilt verhuren is het belangrijk dat je de Belgische wetgeving kent. Ook moet je praktische overwegingen maken specifiek voor deze groep huurders. Door je goed voor te bereiden en op een open en correcte manier te communiceren kun je ervoor zorgen dat het verhuurproces lekker soepel verloopt. Dit maakt van het huren een positieve ervaring voor jou en de expat huurder.

Geef een reactie