Vastgoedcontracten: laat ze nakijken!

Sta jij op het punt om een woning te huren, te kopen, te verhuren of te verkopen? Dan zal je in aanraking komen met een vastgoedcontract. Of je nu al enige ervaring hebt met vastgoed of niet, het is altijd sterk aangeraden om je vastgoedcontract te laten controleren door een specialist. Waarom? Wel, het antwoord is heel simpel: het kan je een hoop (grote en/of kleine) problemen besparen.

Onze juristen helpen je graag met je vastgoedcontract na te kijken en na te gaan of er geen nadelige of nietige clausules in staan. Contacteer ons vrijblijvend via het onderstaande formulier en wij helpen je zo snel mogelijk verder.


Vermijd addertjes onder het gras bij vastgoedverkopen


Lijken al die moeilijke termen in je vastgoedcontract soms net Chinees? Of ben je niet voor de volle 100% zeker of je contract wel goed is opgesteld en heb je nood aan juridisch advies? Maak je geen zorgen, je staat er zeker niet alleen voor. Professionele juristen en gespecialiseerde vastgoedadvocaten kunnen je helpen om alles (ook de kleine lettertjes) te begrijpen, maar vooral ook om je de juridische gevolgen te verduidelijken. Want zoals je weet, voorkomen goede afspraken onnodige discussies.


Een vastgoedtransactie is namelijk een ingewikkeld proces met tal van juridische implicaties. Om te beginnen zijn er verschillende types vastgoedcontracten, elk met hun eigen specifieke kenmerken en wettelijke vereisten. In het vastgoedcontract staan altijd een heleboel specifieke clausules die te maken hebben met je rechten en plichten als huurder, verhuurder, koper of verkoper.

Laat je vastgoedovereenkomst dus zeker nakijken door een specialist. Zij zullen met hun expertise in vastgoed de potentiële valkuilen identificeren en jouw belangen maximaal bewaken.


Wat het financiële plaatje betreft, is het belangrijk dat je beseft dat de kosten die verbonden zijn aan het laten nakijken van een vastgoedcontract allesbehalve weggesmeten geld is. In tegendeel, deze kosten moeten beschouwd worden als een investering in de bescherming van de belangen van alle betrokken partijen op lange termijn. Het voorkomen van potentiële geschillen en financiële verliezen rechtvaardigt vaak ruimschoots de kosten van juridische expertise.

Vastgoedcontract laten opstellen


Wettelijke vereisten bij vastgoed verkoop


In België zijn overeenkomsten over onroerend goed onderhevig aan strikte regelgeving en wetten om zowel huurders als verhuurders, kopers als verkopers te beschermen. Bovendien gebeuren er regelmatig veranderingen aan de wet, of komen er nieuwe wetten bij. Als je jouw contract laat nalezen door een expert, ben je er zeker van dat er rekening wordt gehouden met huidige Belgische wet, wat van uiterst belang is bij een contract over vastgoed.


Laten we dit even illustreren met een voorbeeld. Stel je voor dat je een huurovereenkomst opstelt die de huurder verplicht stelt om alle onderhouds- en herstellingswerken zelf uit te voeren en te bekostigen, zonder enige verplichting voor de verhuurder, dan is dit in strijd met de Belgische wetgeving. Een grondige juridische controle kan dergelijke problemen identificeren en corrigeren voordat het contract wordt ondertekend.


Hetzelfde geldt voor tegenstrijdigheden met de Belgische wetgeving in koopovereenkomsten of bijvoorbeeld in de notariële akten die erbij komen kijken als je onroerend goed aankoopt.


Juridische valkuilen en risico’s bij vastgoedovereenkomsten


Bij het niet grondig nakijken van vastgoedcontracten liggen verschillende juridische valkuilen en risico’s op de loer. Stel je voor dat een koper een stuk land koopt zonder de juridische status van de eigendomsgrenzen te verifiëren. Als later blijkt dat er grensgeschillen zijn met aangrenzende percelen, kan de koper geconfronteerd worden met langdurige gerechtelijke procedures en mogelijke verlies van eigendomsrechten.


Een ander risico is het onvoldoende aandacht besteden aan de clausules met betrekking tot de uitvoering van eventuele voorwaarden of verplichtingen. Bijvoorbeeld, als een huurovereenkomst onduidelijk is over wie verantwoordelijk is voor welke onderhoudswerkzaamheden, kan dit leiden tot geschillen tussen huurder en verhuurder over wie verantwoordelijk is voor reparaties en onderhoud van het gehuurde pand.


Ook als je onroerend goed verkoopt of verhuurt via een vastgoedmakelaar wordt er een contract ondertekent, wat ook wel de bemiddelingsovereenkomst heet (de vastgoedmakelaar is in dit geval de bemiddelaar tussen de koper en de verkoper, of de huurder en de verhuurder). Voor de bemiddelingsovereenkomst is het even belangrijk dat alles duidelijk beschreven is, met andere woorden de taken van de vastgoedmakelaar moeten kristalhelder zijn om eventuele toekomstige problemen te voorkomen.


Kort samengevat is het enorm belangrijk dat alles duidelijk is geformuleerd in het vastgoedcontract en dat beide partijen tot in de puntjes op de hoogte zijn van alles.

Vastgoedovereenkomst laten controleren


Praktische tips


Om af te sluiten, geven we nog enkele praktische tips mee voor lezers die een vastgoedcontract willen laten nakijken:


Zoek een juridisch adviseur met expertise in vastgoedovereenkomsten.


Hun expertise is een enorme hulp om ervoor te zorgen dat alle juridische aspecten correct worden behandeld en dat het contract aan alle wettelijke vereisten voldoet.

Stel gerichte vragen aan de expert over specifieke clausules of voorwaarden in het contract.
Wees niet terughoudend om vragen te stellen, maar probeer het wel zo specifiek mogelijk te doen. Als jij de expert specifieke vragen voorlegt, is het voor hen gemakkelijker om onduidelijkheden te verhelderen. Dit zal ervoor zorgen dat je alle aspecten van het contract grondig begrijpt.


Wees niet bang om wijzigingen voor te stellen en te onderhandelen over de voorwaarden die voor jou belangrijk zijn.
Een ervaren juridisch adviseur kan je helpen bij het identificeren van clausules die aangepast moeten worden en bij het onderhandelen over gunstige voorwaarden. Het is essentieel om je belangen te beschermen en ervoor te zorgen dat het contract voor alle partijen eerlijk en rechtvaardig is.


Laat het contract tijdig nakijken om onnodige vertragingen te voorkomen.


Als het contract op tijd laat controleren, kunnen eventuele problemen of onvolkomenheden vroegtijdig worden geïdentificeerd en aangepakt, waardoor vertragingen in het proces worden voorkomen. Het is aangeraden om dit proces niet te haasten en voldoende tijd te nemen om het contract zorgvuldig te laten nakijken voordat je tot ondertekening overgaat.


Conclusie: vastgoedovereenkomst laten nakijken


Het laten nakijken van een vastgoedcontract is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat jouw belangen maximaal worden beschermd en dat je aan alle wettelijke eisen voldoet. Een professionele jurist of gespecialiseerde vastgoedadvocaat kent de Belgische wetgeving door en door, waardoor hij of zij in staat is om ervoor te zorgen dat je vastgoedtransactie zo vlot mogelijk verloopt. Vermijd problemen en geniet van deze nieuwe stap in je leven!