Iets online kopen of verkopen was nog nooit zo eenvoudig. Van schoenen en etenswaren tot tuinmeubelen en elektronica, alles is te vinden in online webshops. Om boetes en andere sancties te vermijden, moet je als eigenaar van een online winkel wel steeds nagaan of je de regels en wetten rond webhandel naleeft en of jouw product wel online mag worden aangeboden.
Ben je een verkoper van kaarsen? Dan is dat laatste wel moeilijk, er zijn namelijk heel wat verschillende wetten en regels verboden aan de online verkoop van kaarsen. Bovendien worden deze ook voortdurend aangepast op Europees en federaal niveau. Maar geen zorgen, hieronder kijken we samen naar de wet- en regelgeving rond kaarsen in België!
Ps: wij helpen je graag met je algemene voorwaarden van je webshop!
Kaarsen: een gevaarlijk of verboden product?
De Belgische overheid heeft een lijst opgesteld met alle goederen die je niet zomaar online mag verkopen. Op die lijst staan de volgende producten:
- Namaakproducten
- Beschermde dier- en plantensoorten
- Dierlijke producten en levensmiddelen
- Planten, groenten, fruit en bloemen
- Wapens, nepwapens en explosieven
- Geneesmiddelen
- Verdovende middelen
- Cultuurgoederen
Je merkt het misschien al: deze opsomming bevat geen kaarsen. Mag je dus zomaar online kaarsen verkopen? Helaas niet, kaarsen kunnen volgens de Belgische overheid immers een misleidend uiterlijk hebben waardoor ze door kinderen als een voedingsmiddel zouden worden gezien. Daarom is het vandaag de dag verboden om online kaarsen te verkopen.
Maar niet getreurd: vanaf 13 december 2024 komt daar verandering in! Producten die door een misleidend uiterlijk een gevaar zouden kunnen vormen, en dus ook kaarsen, zullen dan niet langer rechtstreeks verboden, maar eerst beoordeeld worden. Bij deze keuring wordt er gekeken naar het uiterlijke voorkomen van de producten en wordt het veiligheidsrisico ervan ingeschat.
Vertoont je kaars weinig gelijkenissen met voedingsmiddelen en is er daarom een kleine kans dat kinderen het zo zullen zien? Dan krijg je de toestemming om die te verkopen.
CLP-wetgeving: een extra vereiste om je kaarsen online te mogen verkopen in België
De CLP-wetgeving is een Europese wet die dus ook in heel de Europese Unie geldt. De afkorting ‘CLP’ staat voor: ‘classification’, ‘labelling’ en ‘packaging’. Deze wet beschrijft namelijk hoe chemische producten (zoals kaarsen) geclassificeerd, gelabeld en verpakt moeten worden voordat je ze mag verkopen.
Zodra je de toestemming hebt om je kaarsen online te verkopen, mag jij je dus verdiepen in deze wetgeving. Maar geen zorgen, je hoeft dat niet allemaal alleen te doen! Achter Jouw Jurist staat namelijk een enthousiast team van juridische experts dat je hier graag bij helpt!
Contact
Dus, heb je nood aan juridische advies? Neem dan gerust contact met ons op via info@jouwjurist.be, we antwoorden zo snel mogelijk!