Modellen registreren door een jurist – bescherm je model optimaal

Modellen zijn uiterlijke vormgevingen. Dit kan de verpakking van een product zijn, meubilair, gereedschappen, industriële ontwerpen enzoverder. Door deze modellen te registreren kan je ze beschermen tegen gebruik door je concurrenten. 

Het correct registreren van je model is niet eenvoudig. Je moet namelijk eerst onderzoeken of je model niet identiek is aan andere modellen en wel wettelijk kan beschermd worden in de Benelux.

Voor slechts 745,- euro nemen wij deze complexe procedure op ons voor een Benelux-model of tekening en voor 1225,- euro doen wij een registratie voor de gehele EU. In deze prijs zit niet alleen advies en onderzoek of het registreren mogelijk is, maar ook inclusief alle kosten die tijdens deze registratie verschuldigd zijn. 

Vul het onderstaande formulier in en wij doen het gratis vooronderzoek om na te gaan of je model wel geregistreerd kan worden.


Is je model registreerbaar? Dan nemen we contact met je op en kunnen wij deze procedure voor je uit handen nemen en je volledig ontzorgen op dit vlak. 

Hieronder lees je meer over het registeren van je model, wat dit precies betekent, veelgestelde vragen en waarom Jouw Jurist de ideale partner is. 

Wat is een model precies?

Een model is de vormgeving of het ontwerp van (een deel van) een product. Dit kunnen patronen zijn, de kleur, de vormen etc. Een model is een 3D weergave, een tekening is dan weer 2D, en wordt beschermd onder tekeningen. Deze unieke en herkenbare look is het model van je product en onderscheid je van de concurrentie. 

Door je model te beschermen door registratie voorkom je dat concurrenten gaan surfen op de bekendheid van je product. Jij hebt het exclusieve recht op het gebruik van het ontwerp en niemand anders mag een identiek model gebruiken.

Waarom zou ik mijn model registreren?

Er zijn heel wat redenen om je model te registreren. Dit zijn de belangrijkste redenen: 

 1. Bescherming tegen namaak: door je model te registreren kun je effectiever optreden tegen namaak en ongeoorloofde replicaties van je product. De registratie zorgt ervoor dat het zo goed als onweerlegbaar is dat jij de rechtmatige eigenaar bent van dit ontwerp of model. 
 2. Commerciële waarde: de waarde van je product kan verhogen doordat je een geregistreerd model hebt. Het toont dat je serieus investeert in je intellectuele-eigendomsrechten. Dit maakt je product interessant voor investeringen. Je kan ook een licentie geven op je model om zo een extra inkomstenstroom binnen te halen. 
 3. Exclusief recht: jij alleen hebt het recht op het gebruik van de modellen. Wil jij niet dat iemand je model gebruikt dan kun je daar snel en effectief tegen optreden en schrik je ook concurrenten af om je model na te apen. Ook is het mogelijk om je model (en exclusief recht) te verkopen. 
Model beschermen benelux

Hoe werkt ons proces?

Wil je je model door ons laten registreren? Wij ontzorgen je zoveel mogelijk in dit proces zodat je op beide oren kunt slapen en zeker weet dat je model goed beschermd is. 

 1. Kies een naam voor je model. Dit is een vereiste om je model te kunnen registreren, zodat anderen eenvoudig kunnen opzoeken of je model al dan niet geregistreerd is. De naam zelf heeft geen invloed op de bescherming. 
 2. Upload je ontwerpen. Via ons formulier kun je eenvoudig je ontwerpen uploaden. Zorg ervoor dat deze duidelijk zijn en de bestanden eenvoudig te lezen zijn.
 3. Gratis onderzoek naar identieke modellen. Wanneer we je bestanden hebben ontvangen gaan we aan de slag en doen we een gratis onderzoek naar identieke modellen. Is er een identiek model, dan is het niet mogelijk om je model te laten registreren. Je betaalt dus niets als het niet mogelijk is om de bescherming aan te vragen.
 4. Is er geen identiek model, dan gaan we over tot registreren en vragen we de bescherming aan. Alle registratiekosten en belastingen zitten reeds in onze prijs inbegrepen, dus jij hoeft je nergens zorgen om te maken. 
 5. Je krijgt een officieel bewijs. Dit bewijs toont aan dat jij de enige bent die dit model mag gebruiken. Dit bewijs is 5 jaar geldig en is erkend over de hele Benelux. Na deze 5 jaar kun je snel en eenvoudig een verlenging aanvragen. 

Wat zijn de voorwaarden om een model te registeren? 

Je kan natuurlijk niet zomaar om het even wat als model laten registreren. Een exclusief recht op een ontwerp of product is een heel erg vergaand recht. In de Benelux moet je aan de volgende voorwaarden voldoen alvorens je je model kan beschermen. 

 • Nieuwheid: Je model moet nieuw en origineel zijn. Nieuwheid betekent dat geen identiek model beschikbaar mag zijn voor het publiek. Bestaat er reeds een identiek model voordat de aanvraag wordt ingediend, dan is het niet mogelijk om te registreren. Kleine verschillen met bestaande modellen zijn veelal niet genoeg om als origineel en nieuw gezien te worden. Dit type modellen zullen dus ook niet registreerbaar en beschermbaar zijn. 
 • Eigen karakter: Nieuw zijn is niet voldoende, het betreffende model moet eveneens een eigen karakter hebben. Het uiterlijk van je model moet een duidelijke indruk wekken die verschilt van de indruk die wordt gewekt door eerder bekende modellen. Het is mogelijk dat je model redelijk wat verschillen heeft, maar eigenlijk heel erg gelijkaardig is aan andere, zodat verwarring heel eenvoudig mogelijk is. Dan is het eveneens niet mogelijk om tot bescherming over te gaan.  
 • Zichtbaarheid: Alleen waarneembare elementen van het model zijn te beschermen. Dit betekent dat onderdelen die bij normaal gebruik niet zichtbaar zijn, zoals interne componenten van een product, niet onder deze modelbescherming vallen. Deze zijn wel beschermbaar door een patent aan te vragen op deze interne elementen. 
 • Geen technische functie: Het model mag geen elementen hebben die uitsluitend door een technische functie zijn bepaald en anders het gebruik onmogelijk maken. Als het product niet zou werken zonder het ontwerp, dan is het niet mogelijk om over te gaan tot de modelbescherming. Het ontwerp moet esthetisch zijn; zuiver functionele kenmerken kunnen beter beschermd worden door andere vormen van intellectueel eigendom, zoals patenten.
 • Niet in strijd met de openbare orde of goede zeden: Het model mag niet in strijd zijn met de openbare orde of goede zeden. Dit is een redelijk subjectief element, want de openbare orde en goede zeden veranderen met de tijd en niet iedereen is eens over wat dit nu precies allemaal inhoud en wat niet. 
Model laten beschermen benelux

Waarom Jouw Jurist je model laten registreren

Deskundig advies op maat

Wanneer je ons contacteert kan je er zeker van zijn dat er met de nodige aandacht naar jouw model wordt gekeken. Wij gaan voor langetermijnpartnerschappen en begrijpen hoe belangrijk het is om een advies te leveren waar je meteen wat aan hebt.

Gespecialiseerd in IP

Door onze gespecialiseerde kennis kunnen we je snel een passend advies op maat geven rond complexe modelregistraties en vragen die je eventueel hebt rond merken en patenten. Deze specialisatie zorgt ook voor een accurate registratie en een sterke bescherming van je model. Hierdoor kun je op beide oren slapen wetende dat je merk en model optimaal beschermd is

Betaalbaar en professioneel

Doordat wij een modern juridisch kantoor zijn die volop inzet op maximale efficiëntie kunnen wij deze besparingen rechtstreeks aan onze cliënten doorrekenen. Dit maakt ons een ideale partner om terloops een advies te vragen of om meerdere modellen tegelijk te laten registreren. 

Altijd bereikbaar

We zijn er ons van bewust dat het leiden van een bedrijf een stressvol ondernemen is. Snelle antwoorden op dringende vragen zijn een must. Wij zijn daarom de ideale partner van KMOs die een vlot antwoord willen op hun vragen. Wij kunnen je zo goed als altijd een praktisch advies binnen de 24 uur bezorgen. 

Heb je nog vragen voor ons over deze dienst? Neem gerust vrijbljvend en gratis contact op met ons en wij helpen je zo snel mogelijk verder. Je kan ons contacteren via info@jouwjurist.be of het bovenstaande formulier. Hieronder vind je nog enkele vaak gestelde vragen en antwoorden daarop. 

Vaak gestelde vragen

Ben ik verplicht mijn model te registreren? 

Er is geen enkele verplichting om je model te registreren. Wil je echter een exclusieve bescherming hebben, dan zal het wel nodig zijn om het registratieproces te doorlopen. Alleen zo kan je je intellectuele eigendom beschermen van derden die dit ook willen gebruiken. 

Hoe lang is mijn model beschermd na registratie?

Na de eerste registratie is de beschermingsduur 5 jaar in de gehele Benelux (of Europa als je voor Europese bescherming gaat). Daarna is het mogelijk om een verlenging aan te vragen voor een nieuwe periode van 5 jaar. Je kan maximaal vier verlengingen aanvragen en dus maximaal een bescherming van 25 jaar hebben. 

Wat gebeurt er als iemand inbreuk maakt op mijn geregistreerde model?

Wanneer iemand dit doet, dan kun je juridische stappen ondernemen en dit tegenhouden. Aangezien je je model hebt geregistreerd is deze procedure vaak erg snel en eenvoudig. Naast het afdwingen van het beëindigen van de inbreuk, is eveneens mogelijk om een schadevergoeding voor het verlies te vorderen. 

Moet mijn model nieuw zijn om geregistreerd te kunnen worden?

Er mag geen ander model bestaan dat identiek is of dezelfde algemene indruk geeft als jouw model op het moment van de registratie. Wanneer je model niet het nieuwheidscriterium kan doorstaan, dan is het niet mogelijk om je model te registreren. Sterker nog, het is goed mogelijk dat jouw model inbreuk pleegt op dit reeds bestaande model.