Laat je merknaam registreren in de Benelux en geef je onderneming rechtszekerheid

Heb je een eigen merk dat het goed doet? Dan laat je best zo snel mogelijk je merknaam registreren en vastleggen. Zo kunnen je concurrenten geen producten op de markt brengen die surfen op jouw marketing inspanningen. 

Veel ondernemers denken dat een registratie van een merknaam een duur en lang proces is. Dat hoeft niet zo te zijn. Bij Jouw Jurist nemen we deze hele procedure, inclusief alle registratieformaliteiten en administratieve kosten op ons. Wij registreren je merknaam vanaf 1 klasse in de Benelux voor slechts 485,-.

Deze prijs is reeds inclusief de registratiekosten. Je hebt dus geen extra kosten daarbovenop. 

Bijkomend geven we je een uitgebreid advies over het beschermen van je (andere) merken en zorgen we ervoor dat je merk de komende maanden beschermd is. Na het invullen van dit formulier nemen we zo snel mogelijk contact met je op om jouw beeldmerk of woordmerk te registeren!


Wil je je merknaam over de gehele EU laten beschermen? Ook dat kan voor slechts 1295,-.

Lees hieronder meer over het registeren van je merk en hoe wij je snel en betaalbaar hiermee kunnen helpen. 

Wat doen we voor je

Als je je merk wil beschermen dan schakel je best een expert in. Wij zorgen ervoor dat er een maximale bescherming is om je concurrentie voor te blijven. Hier is hoe we dit doen: 

1. Gratis onderzoek

Wanneer je contact met ons opneemt dan kijken we eerst of het mogelijk is jouw merk te beschermen. We gaan na of er al een identiek merk bestaat. Is dat het geval, dan is de registratie niet mogelijk. Je betaalt helemaal niets mocht het niet mogelijk zijn om je merk te beschermen.

Bestaat er nog geen identiek merk, dan kunnen we van start gaan met de procedure om je merk te registreren. 

2. We zorgen voor een optimale beschermingsomvang

De beschermingsomvang geeft aan in welke mate je merknaam anderen verhindert om een identiek merk te gebruiken. 

Stel je voor dat je een haarshampoo op de markt brengt met de naam Goldenwave, en je spendeert duizenden euro’s aan marketing. Je hebt een hoge omzet en je maakt mooie winst. Dat ziet je concurrent ook en hij lanceert net hetzelfde shampoo als jij en geeft deze ook de naam Goldenwave, maar biedt deze goedkoper aan.

Als je je merk hebt geregistreerd kun je snel en kordaat actie hiertegen ondernemen. Wij zorgen ervoor dat je beschermingsomvang zo groot mogelijk is, zodat je ook tegen gelijkaardige producten kunt optreden en deze uit de markt kunt halen.

Aangezien wij specialisten zijn, weten wij exact hoe wij deze beschermingsomvang kunnen optimaliseren.  

merknaam registreren

3. Merkinschrijving

Wij handelen de volledige registratieprocedure voor je af. Het gehele proces wordt door ons gedaan en jij ontvangt nadien het officiële inschrijvingsbewijs dat jij de enige bent die dit merk binnen deze context mag gebruiken. 

4. Merkbescherming  

Nadat je merk is geregistreerd houden wij nog 6 maanden in de gaten of anderen niet een gelijkaardig merk willen gebruiken. Wij melden dit dan ook zo snel mogelijk, zodat je snel actie kunt ondernemen. 

Als je merk eenmaal geregistreerd is, geniet je van 10 jaar lang bescherming. Eens deze 10 jaar om zijn, kun je de procedure eenvoudigweg nogmaals doorlopen zodat deze opnieuw aanvangt en je weer 10 jaar zorgeloos je merknaam kunt gebruiken. 

Hoe wordt je merknaam geregistreerd 

Voor jou is dit proces heel snel en eenvoudig. Jij vult het formulier in en wij doorlopen de gehele procedure bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom ofwel het Boip. 

Op basis van de informatie die we van je krijgen, zoeken we naar identieke merken. Wanneer het mogelijk is om te registreren brengen we je daarvan op de hoogte. Pas in dit stadium hoeft u een betaling te verrichten. 

Wij kunnen voor je meerdere klassen in een enkele aanvraag registreren indien dat gewenst is. Voor elke klasse boven op de eerste vragen we een forfaitair bedrag van 125,- om de registratie- en administratieve kosten hiervan te dekken. 

merknaam beschermen

Waarom kiezen voor Jouw Jurist

Je merk is goud waard. Dat weten wij ook. Dit is waarom wij je ideale partner zijn om je merk te registreren en dit veilig te stellen:

 1. Snel handelen: soms is het registreren van een merk dringend. Daarom doen wij dit al binnen de 24 uur. Wij kunnen indien nodig ook jouw registratie op zaterdag of zondag doen. Zo kun jij altijd op je twee oren slapen dat je een betrouwbare partner in je kamp hebt. 
 2. Deskundige begeleiding: onze juristen hebben de nodige gespecialiseerde opleiding om jouw intellectueel eigendom te beschermen. We begeleiden je graag door dit gehele proces. 
 3. Uitgebreid advies op maat: wij gaan altijd voor een praktisch advies op maat van jouw probleem. Wij wimpelen je nooit af met een korte onduidelijke mail of een vaag antwoord. Het advies dat je van ons ontvangt, heb je daadwerkelijk wat aan. 
 4. Langetermijnpartner: op ons kun je rekenen en blijven rekenen. We blijven beschikbaar voor advies en ondersteuning bij toekomstige uitdagingen en kansen, zodat je merk altijd veilig en sterk blijft in een veranderende markt.
 5. Transparant: wij dragen transparantie hoog in het vaandel. Wij geven je altijd een duidelijke prijs voor onze diensten. Zo sta je nooit voor een verrassing. 

Daarom gaan wij voor een optimale bescherming door zorgvuldig onderzoek te doen. Daarnaast geven we je ook een extensief advies zodat je exact weet hoe je nu beschermd bent. 

De voordelen van je merknaam registreren en beschermen

 • Exclusieve rechten: wanneer je je merknaam officieel laat registreren, heb jij de exclusieve merknaam binnen die klasse of klassen. Jij hebt het recht om op te treden tegen anderen die jouw merk willen gebruiken. 
 • Bescherming tegen concurrenten: een geregistreerde merknaam is een bijzonder goed middel om concurrenten af te schrikken. Je houdt ze tegen van je merknaam te gebruiken in hun reclames of dit te kopiëren om jouw omzet af te snoepen. Door proactief je merk te registreren en dit te beschermen vermijd je discussies en sta je sterk in je schoenen voor de rechtbank. 
 • Zekerheid voor investeerders: als je investeerders wil aantrekken en je bedrijf wil uitbouwen, dan is de bescherming van je intellectuele rechten van groot belang. Het toont aan dat je je merk serieus neemt en dat je ook je ontastbare activa (zoals je naammerk) kunt beschermen. 
 • Commerciële kracht: een merk kan goud waard zijn. Denk maar aan bekende merken zoals Nike, Coca-Cola en Starbucks. Mensen betalen meer omdat ze het merk kennen en vertrouwen. Door je merk te registreren zorg je ervoor dat je de waarde van je merk veilig houdt. 

Hoe sneller je je merk registreert, hoe beter. Veel ondernemers maken de fout om hun merk pas te registreren wanneer het merk gevaar loopt om overgenomen te worden door een concurrent of wanneer een andere partij het wil registreren voor zijn of haar producten. 

Onze merkbewaking beschermt je merk

Naast merkregistratie doen wij ook aan merkbewaking. Wij houden een oogje in het zeil of er niemand is die een (bijna) identiek merk als dat van jou wil registreren. Als je geen beroep hiertegen aantekent, kan de bescherming van je merk vervallen. Hier zijn de voordelen van voor ons te kiezen: 

 • Preventie van merkinbreuk: door snel op te treden tegen merkinbreuk, blijft je merk sterk. Je behoudt hierdoor het vertrouwen van consumenten en houd je imago schoon. 
 • Voortdurende monitoring: door onze monitoring kun je er op vertrouwen dat je een notificatie van ons krijgt wanneer er een merk wordt geregistreerd dat te veel op dat van jou lijkt. Daardoor kun je snel en effectief beroep aantekenen. 
 • Rechtszekerheid: door je merk te laten bewaken kun je met meer vertrouwen ondernemen en hoef je niet bang te zijn dat iemand anders met jouw marketing inzet gaat lopen door een identiek merk als concurrent te moeten dulden.  

Kies voor Jouw Jurist

Heb je een merk dat je nu wil registreren? Neem dan nu contact met ons op en wij helpen je zo snel mogelijk verder hiermee. Ook wanneer je vragen hebt over het registreren van naammerken, kun je ons contacteren. Wij geven je graag een eerste vrijblijvend advies op maat. 

Neem nu contact op met ons via het bovenstaande formulier of info@jouwjurist.be en wij helpen je zo snel mogelijk verder. 

Vaak gestelde vragen

Wat is een merknaam precies?

Een merknaam is een woord, symbool of naam of een combinatie daarvan. Het wordt gebruikt om je producten of diensten te identificeren en van dat van anderen te onderscheiden. Door je merk te registreren kun je ingrijpen wanneer iemand jou wil kopiëren. 

Wanneer is de merkregistratie nodig?

Merkregistratie is een goed idee eens je wat merkbekendheid begint te krijgen. Je kan daardoor je merk beschermen wanneer iemand jouw idee wil kopiëren en daarvoor een gelijkaardig of identiek merk wil gebruiken. 
Je wil uiteraard niet dat consumenten je merk gaan verwarren met dat van je concurrent en je daardoor verkopen misloopt of imagoschade krijgt. Door de registratie kan je direct ingrijpen hiertegen en een heuse schadevergoeding bekomen mocht een concurrent jouw exclusieve recht op de merknaam niet respecteren. 

Ben ik verplicht mijn merk in te schrijven?

Nee, je bent niet verplicht om je merk te registreren. Er zijn geen sancties als je dit niet doet. Echter, heb je ook geen exclusief recht op je merknaam als je dit niet laat registreren. Het is dus een goed idee om dit wel te doen.