Jurist bouw en vastgoed

Helder juridisch advies voor de bouw en vastgoed

Kwaliteitsvol en correct juridisch advies op maat nodig zonder de kostprijs van een dure advocaat? Vastgoedrecht en bouwrecht behoren tot de specialisaties van de ervaren juristen van Jouw Jurist. Ons Juridisch adviesbureau is gelegen in Gent en Zulte, bij Deinze, maar staat in heel Vlaanderen voor je klaar wanneer je juridische hulp nodig hebt. 

Het bouwen van een woning, een vastgoedproject plannen, of het huren en verhuren van een gebouw brengt een kluwen aan juridische regels met zich mee die niet altijd even duidelijk zijn. Vaak zijn er ook conflicten en problemen die een professionele oplossing vereisen. 

Jouw Jurist is gespecialiseerd in het verlenen van begrijpbaar juridisch advies inzake bouw en vastgoed. Ons team heeft jarenlange ervaring en een doorgedreven expertise in deze niche. Wij helpen je met zowel persoonlijke als commerciële vragen in het bouwrecht en vastgoedrecht. 

Bij ons juridisch kantoor staan de belangen van de cliënt op de eerste plaats. Heb je een vraag of geschil omtrent bouwrecht of vastgoedrecht of vraag je je af hoe we je kunnen helpen? Dan kan je ons vrijblijvend contacteren via het formulier recht of via info@jouwjurist.be

Jurist bouw en vastgoed

Spreek met een jurist

Neem nu contact met ons op, en wij bespreken graag wat we voor je kunnen doen.


Hoe helpt Jouw Jurist bij conflicten over vastgoedrecht en bouwrecht?

Problemen met je huurder of verhuurder

In het huurrecht duiken vaak problemen en onduidelijkheden op. Veel mensen zijn zich niet ten volste bewust van hun rechten en plichten. Ongeacht of je een huurder of verhuurder bent, onze juristen kunnen jouw belangen verdedigen en je helpen om tot een geschikte  oplossing te komen. 

Gemene huur

In het gemene huurrecht zijn de algemene regels inzake huur terug te vinden. Dit gaat meestal om zaken waar geen bijzondere wetgeving over bestaat en geen andere dwingende wetten over zijn. Wij kunnen je helpen om een goede huurovereenkomst op te stellen of een huurgeschil in der minne op te lossen. 

Woninghuur

Wanneer een huurder een woning als hoofdverblijfplaats gebruikt, dan gelden de speciale regels van de woninghuurwet. Onze Juristen helpen zowel huurders als verhuurders om o.a. huurgeschillen rond herstellingen, achterstallige huur, gebreken aan de woning, en problemen met het huurcontract op te lossen.

Handelshuur

Wanneer je een onroerend goed huurt dat je voornamelijk voor je onderneming gebruikt, is er sprake van een handelshuurovereenkomst. Hiervoor gelden speciale regels o.a. inzake de minimale duur van de huur. Daarom is het aangeraden om vóór het aangaan van een huurcontract te overleggen met een jurist gespecialiseerd in handelshuur. 

Heb je vragen over je rechten als huurder of wil je als verhuurder je huurder aanmanen? Ons Juridisch kantoor begeleid je daarbij op een professionele en klantvriendelijke wijze

Vragen en geschillen rond koop 

Een van de belangrijkste momenten in het vastgoedrecht is het kopen van een woning of een bedrijfspand. Onze vastgoedjuristen zijn gespecialiseerd in het opstellen van koopcontracten van woningen, kantoren en fabrieken. Wij kunnen ook bestaande overeenkomsten bekijken en je bijstaan bij het aangaan van transacties inzake immobiliën. 

Krijg je te maken met een probleem tijdens de koop of verkoop van een onroerend goed? Wij bekijken samen met jou hoe we het beste handelen wanneer de compromis van de verkoop wordt verbroken. 

Na het kopen van een woning of een gebouw voor je onderneming blijkt soms dat er problemen zijn waar je vooraf niet op had gerekend. Denk maar aan verborgen gebreken zoals verouderde leidingen of  een bestaande erfdienstbaarheid zoals het recht van doorgang. 

Wij kunnen je ook adviseren wanneer je vragen hebt of een juridische procedure wilt opstarten met behulp van een advocaat uit ons netwerk rond de hypotheek of zekerheden die op je onroerend goed rusten. 

Bouwprojecten worden geplaagd door onvoorziene gebeurtenissen. Van geweigerde vergunningen tot stijgende prijzen van bouwmaterialen, de monetaire belangen die op het spel staan zijn niet min.

Door een expert in bouw- en vastgoedrecht aan je zijde te hebben dek je jezelf en je onderneming in tegen het onverwachte.

Simon Steyaert – Founding Partner

Conflicten met je aannemer of architect

Een veelvoorkomend probleem bij het bouwen, is de slechte uitvoering van de bouwplannen. Vaak ligt de schuld dan bij de aannemer of de architect. 

Een aannemer in gebreke stellen kan vaak moeilijk zijn. Zeker als er verschillende aannemers en onderaannemers aansprakelijk kunnen zijn en je niet exact weet wie welke werken heeft uitgevoerd. 

De juristen bij Jouw Jurist hebben de juiste expertise in huis om jou te adviseren rond de te nemen stappen.  

Evenzeer wanneer je advies wilt over de bouwovereenkomst die je hebt ondertekend of binnenkort gaat tekenen, kun je bij ons terecht. Ons kantoor kan je ook adviseren  wanneer een aannemer of architect failliet gaat tijdens de oplevering van het bouwproject. 

Fiscale aspecten van het vastgoed- en bouwrecht

Het bouw- en vastgoedrecht omvat enkele specifieke fiscale onderdelen die voor de eigenaar van een woning of een gebouw een grote kost kunnen meebrengen. Niemand wil meer belastingen betalen dan nodig is, en iedereen wil graag een onterechte heffing ongedaan gemaakt zien worden.   

Leegstandsheffing  

Wanneer een woning leegstaat, wordt het opgenomen in een inventaris. De gemeente kan dan beslissen – maar is dat niet verplicht – om een leegstandsheffing op te leggen aan de eigenaar. 

Ook voor bedrijfsruimten in Vlaanderen is het mogelijk dat er een leegstandsheffing moet betaald worden. Dit is het geval wanneer het gebouw al minimum 3 jaar in de inventaris staat. 

Onbewoonbaarverklaring en ongeschiktheidsverklaring 

Een woning of een kamerwoning die niet voldoet aan de minimumkwaliteitsnormen van veiligheid en gezondheid kan ongeschikt verklaard worden. Deze regelgeving geldt niet voor plaatsen waar niet gewoond wordt, zoals een fabriek of een kantoor. 

De woning kan in een speciale inventaris opgenomen worden. Dit heeft enkele nare gevolgen, onder andere:

  1. De eigenaar van een woning die ongeschikt of onbewoonbaar verklaard is, zal een heffing moeten betalen. 
  2. Zolang de woning in deze inventaris staat, rust er een recht van voorkoop op.
  3. De woning mag niet te huur gesteld worden.
  4. De huurprijs van de bestaande huurder kan worden verminderd of de huurder kan deze deels terugvorderen.

De juristen van Jouw Jurist kunnen je adviseren omtrent een onbewoonbaar- of ongeschiktheidsverklaring, inclusief de fiscale aspecten. 

Mede-eigendom en appartementsrecht

Wanneer je in een appartementsgebouw woont, ben je vaak niet alleen buren, maar ook mede-eigenaar met de mensen rondom je voor wat de publieke delen betreft. In principe is elke mede-eigenaar deels verantwoordelijk voor de gemeenschappelijke delen en moeten zij daarvoor een bijdrage betalen. Om dit alles vlot te laten verlopen bestaat de vereniging van mede-eigenaars van een appartementsgebouw of deelwoning.

Deze mede-eigendom leidt in het appartementsrecht vaak tot conflicten of tot juridische vragen. Ons kantoor is gespecialiseerd in het oplossen van geschillen en vragen rond appartementsrecht en mede-eigendom van deelwoningen en appartementen.

Simon is a legal expert and I would highly recommend his services. He sticks to the time – provides you with legal documents.

– Masoum Mahmoud, CEO MittMat

Tom, has a penchant for law. His attention to detail, quick response time and ability to interpret what is required and find a solution is impressive. You have made the right choice with Tom.

– Aluxprofiel

Tom levert erg goed werk. Een sterke aanrader en we zullen zeker terugkomen als dat nodig is.

Intenseed

Waarom je contract laten screenen door Jouw Jurist

Extensieve kennis en ervaring

Wij bekijken dagelijks allerlei contracten en overeenkomsten. Wij weten dan ook hoe we vage en onwettige clausules kunnen omzetten, zodat ze jou en je onderneming optimaal beschermen.

Heldere tarieven

Geen kantoorkosten, geen erelonen en geen vage kosten voor e-mails en documenten printen. Bij ons weet je exact hoeveel het kost om een contract te laten nakijken door een expert. Zo krijg je nooit een onaangename verrassing na de werkzaamheden. Het is ook mogelijk om ons als freelance bedrijfsjurist in te schakelen.

Beschikbaar in het weekend

Wil je klant op maandagochtend het contract tekenen? Is je vaste jurist ziek uitgevallen of niet beschikbaar vanwege zijn werk? Wij zijn beschikbaar op zowel zaterdag als zondag! Beter nog, wij werken tegen ons normale tarief, dus je hoeft niets extra te betalen.

Ook voor kleine vragen

Wil je slechts een kleine clausule laten nakijken of heb je een korte vraag over je contract? Op ons kun je rekenen, en uiteraard betaal je daarvoor minder dan wanneer je het volledige contract laat nakijken.

Laagdrempelig en begrijpbaar

Jij en andere betrokkenen willen uiteraard weten wat er in het contract staat en wat de draagwijdte ervan is. Onze uitleg bij de onwettige en ongunstige clausules in je contracten is altijd zo helder en begrijpelijk mogelijk. Onze ervaren juristen optimaliseren niet alleen contracten, maar kunnen deze ook vanaf nul opstellen.

Heb je toch nog een vraag? Stuur gerust een e-mail, en we helpen je graag verder.

Een werf dat vertraging oploopt kost al snel duizenden euro’s per dag. Een probleem snel oplossen zodat er weer kan gewerkt worden is dus een topprioriteit.

Dat snappen wij maar al te goed. Daarom zijn wij ook in het weekend beschikbaar om je onderneming bij te staan.

Tom Goemaere– Founding Partner

Wat zijn bouwrecht en vastgoedrecht

Het vastgoedrecht en het bouwrecht zijn nauw verbonden met elkaar. Het regelt in grote mate de wetgeving rond het plaatsen, beheren van een onroerend goed en de rechten en plichten van de belanghebbenden. 

Zo goed als iedereen krijgt in zijn leven te maken met bouwrecht en vastgoedrecht. Denk bijvoorbeeld aan mede-eigendom als je een appartement koopt, het huren van een studentenkot voor je kind, of een woning laten bouwen door een aannemer. 

Het vastgoed- en bouwrecht omvatten complexe wetgevingen waarvoor een specialist noodzakelijk is om deze goed te kunnen begrijpen. Het kan in veel gevallen oplopen tot tienduizenden euro’s aan schade of belangen zoals bij de aankoop of verkoop  van vastgoed. 

Jouw Jurist heeft specialisten in huis in Vlaanderen om zowel commerciële geschillen van je bedrijf als particuliere conflicten rond vastgoedrecht en bouwrecht op te lossen. 

 Je kan ons kantoor vinden in Gent en Zulte bij Deinze. Je kan ook rechtstreeks met onze juristen contact opnemen per e-mail of via het onderstaande contactformulier. Je kan tevens een afspraak inplannen via videocall. 


Waarover zijn er vaak geschillen in vastgoed- en bouwrecht?

Er zijn veel conflicten die raken aan het bouwrecht of vastgoedrecht. Hier zijn enkele van de meest voorkomende. Uiteraard kunnen onze juristen je hierbij – en bij nog veel meer – helpen.  

Bouwgebreken – Soms merk je dat tijdens de bouw van je woning of commercieel gebouw sommige werken slecht werden uitgevoerd of de verkeerde materialen werden gebruikt. Ook al merk je dit soms pas jaren later, vaak kun je de schade alsnog verhalen door de aannemer aansprakelijk te stellen voor bouwgebreken. 

Bouwovertredingen – De aannemer of architect heeft een bouwovertreding begaan en nu moet je gebouw worden afgebroken of moet je een vergoeding betalen. Deze schade kan verhaald worden op die partijen. 

Een failliet van de aannemer of architect – Je bent midden in een bouwproject en hebt je voorschot al betaald. Plots is je aannemer of architect failliet. Wij kunnen je adviseren omtrent de  te recupereren kosten.

Vertragingen of stopzetting van de bouw – Loop je bedrijfsomzet mis of moet je langer dan verwacht blijven huren omdat de aannemer niet tijdig oplevert? Deze kosten kunnen vaak verhaald worden. 

Ruzie over de bouwkwaliteit – Is de kwaliteit van je woning of gebouw niet wat je verwacht had? Heb je goed werk geleverd, maar zijn er toch betwistingen? Betwistingen over de bouwkwaliteit duiken soms pas jaren na de oplevering op. Een goede jurist kan je adviseren in deze geschillen. 

Geschillen bij koopovereenkomsten – Onduidelijke clausules en slechte afspraken kunnen je veel geld kosten bij de aankoop van een gebouw. Laat een vastgoed jurist je daarom adviseren wanneer je een koopcontract opstelt of wil ondertekenen voor je woning, kantoor of ander type gebouw. 

Compromis – Wil je af van de aankoopbelofte af, heeft een partij het compromis gebroken? Onze juristen voor de bouw geven je het juridische advies dat nodig is om het beste resultaat te behalen. 

Conflict over huurovereenkomsten – Is de huurder gestopt met huur te betalen? Voert de verhuurder de nodige herstellingen niet uit, of komt deze zonder voorafgaand bericht je woning binnen? Conflicten over huur zijn een van onze specialiteiten. 

Mede-eigendom – Wanneer je in een appartement woont, heb je vaak de mede-eigendom van de publieke ruimtes met de andere bewoners. Soms wil een mede-eigenaar niet zijn deel van de kosten betalen, of worden de lasten foutief berekend. Onze vastgoed juristen weten hoe ze hier juridisch mee om moeten gaan. 

Burenhinder – Ten aanzien van je buren heb je bepaalde rechten en plichten. Wanneer deze in een burenruzie niet worden gerespecteerd, heb je als benadeelde recht op herstel van het evenwicht. Heb je een geschil met je buurman of een nabijgelegen onderneming, wij kunnen je juridisch advies geven. 

Heb je juridisch advies nodig van juristen die gespecialiseerd zijn in bouw en vastgoed? Op ons kun je rekenen. Wij helpen je graag verder. 

Contacteer ons vrijblijvend met je vraag over je onderneming.

Contacteer ons

Vaak gestelde vragen over het bouwrecht en vastgoedrecht

Mijn aannemer failliet, wat nu?

Je hebt een voorschot betaald en nu word je geconfronteerd met het faillissement van je aannemer.
Gaat de aannemer failliet voordat de werken zijn begonnen, dan mag je niet zomaar een andere aannemer aanstellen. Het is goed mogelijk dat je daardoor je contractvoorwaarden schendt. Dit kan aanleiding geven tot een fikse schadevergoeding.   
Tijdens de werken ligt het wat anders. In dit geval is het meestal een goed idee om het contract zo snel mogelijk stop te zetten en na te gaan welke kosten en schade je hebt. Let er ook op dat je de onderaannemers niet betaalt voor het werk, maar wel de curator. 
Is de hoofdaannemer failliet na de werken, dan zal je het resterende bedrag moeten betalen aan de curator. 
Als je niet zeker bent hoe je exact moet handelen, als je wil vermijden dat je je geld kwijt bent of als je je schade vergoed wil zien, neem je best contact op met de curator of een jurist die je kan begeleiden. 

Waar dien je een klacht in tegen een aannemer?

Heb je een bouwprobleem met een vakman, dan kunnen er bepaalde regels gelden die extra bescherming bieden aan de bouwheer of koper, zoals de Wet Breyne. Wanneer je niet tevreden bent met de uitgevoerde werken, kun je proberen samen tot een oplossing te komen. 
Dit kan onderling, of bij technische problemen zoals een metselwerk met barsten kun je contact opnemen met de Verzoeningscommissie Bouw. Bij niet-technische problemen contacteer je de consumentenombudsdienst. Heb je hiervoor hulp nodig? Dan kunnen wij je juridisch advies voor vastgoed en bouw op maat bieden.
Draait het onderling proberen regelen op niets uit? Dan kunnen de experts bij Jouw Jurist  je helpen. 

Wanneer kan de verhuurder van een woning de huur van de huurder verhogen?

Er zijn enkele redenen waarom de verhuurder de huurprijs kan én mag verhogen.  Als je een woning huurt zal de huur bijna altijd geïndexeerd worden en zullen deze verhogingen volgens een wettelijke regeling verlopen.
Het is ook mogelijk dat de verhuurder een huurprijsherziening vraagt. Vaak aangehaalde redenen daarvoor zijn de verandering van omstandigheden of aanpassingen aan de woning waardoor de waarde ervan stijgt.
Deze herziening hoef je niet zomaar te accepteren. De rechter kan in het geval van betwisting nagaan of en in welke mate deze herziening al dan niet terecht is.
Heb je vragen rond een huurprijsherziening? Dan kun je altijd contact opnemen met ons. 

Ik heb burenhinder door een boom, wat kan ik doen?

Wanneer je meent dat de bomen van de buren hinder veroorzaken kun je enkele zaken ondernemen. 
Wanneer een gewoon gesprek geen oplossing biedt, kun je bijvoorbeeld een bemiddelaar inschakelen om een compromis te vinden. In veel gevallen heeft de tegenpartij daar geen oren naar en weigert deze een bemiddeling. 
In dat geval kan je een aangetekend schrijven sturen. Wanneer ook dit geen oplossing biedt, kan je naar de vrederechter stappen. De vrederechter is namelijk bevoegd voor de meeste materies aangaande burenruzies. 
Onze vastgoed juristen kunnen je begeleiden met het vinden van een geschikte juridische oplossing voor jouw burenruzie.

Heb je nog vragen over vastgoed- of bouwrecht? Contacteer ons dan vrijblijvend via info@jouwjurist.be