Je idee registeren – Snel en betaalbaar door een expert

Heb je een uniek idee? Wil je de source code van je software laten beschermen? Dan is je idee vastleggen en beschermen via i-depot dé manier om te voorkomen dat iemand er zomaar mee aan de haal gaat. Door je idee te registeren krijg je een stevig bewijsmiddel dat jij als eerste dit idee had.

Je idee beschermen is de eerste stap naar rechtsafdwingbaar intellectueel eigendom. Je toont aan dat jij als eerste hierop bent gekomen. Wanneer je dit concept verder uitwerkt in een product, tekening, programma of model, dan kan je ook rechtsgevolgen koppelen aan de inbreuk erop.

Wij helpen je om jouw idee te beschermen en een vaste datum te geven voor slechts 125,- euro excl. Btw. In deze prijs zit een gratis vooronderzoek, juridisch advies en alle registratiekosten van het i-depot. 

Neem nu contact met ons op via het onderstaande formulier of via info@jouwjurist.be en wij zorgen ervoor dat jouw idee zo snel mogelijk is vastgelegd. 


Na het invullen van dit formulier nemen we contact met je op om je idee te registeren in het i-Depot.

Welke ideeën kan ik beschermen? 

Het concept ‘idee’ kan bijzonder ruim zijn. Vaak is het een goede reflex om je concepten te registeren zodat er een datatie van de creatie mogelijk is en als zodanig een bewijs te hebben dat jij als eerste iets hebt ontwikkeld of uitgedacht. Er zijn enkele bijzonder interessante zaken die je best dateert om een bewijsmiddel te hebben wanneer hier discussie over zou bestaan. 

1. i-DEPOT Idee vastleggen

Dit wordt gebruikt om het bestaan van een specifiek idee op een bepaald moment vast te leggen. Dit is nuttig wanneer je een geheimhoudingsovereenkomst laat tekenen of als je op zoek gaat naar partners en investeerders. Je kan dan bewijzen wat jouw idee is en wanneer dit is ontstaan mochten er ooit discussies komen nadien of als je idee wordt nagemaakt. 

2. I-DEPOT Bedrijfsgeheim en know-how beschermen

Het registeren van je bedrijfsgeheimen en know-how via het i-DEPOT is een mogelijk middel dat als bewijs dient. Het geeft aan dat je op een specifieke datum over deze kennis of bedrijfsgevoelige informatie beschikte. Dit maakt het mogelijk een goed bewijsmiddel bij beschermen van niet-gepatenteerde uitvindingen, je recepturen voor bijvoorbeeld voeding of parfums, of specifieke werkwijzen in je bedrijf.

3. i-DEPOT Design beschermen

Het is ook een handige manier om het bestaan van een design of designidee te beschermen en te dateren voordat je het gaat registeren als model of design. Zo kan je voorkomen dat bijvoorbeeld een externe partij of freelancer die je had ingeschakeld je voor is en enige discussie over wie eerst was vermijden. 

4. i-DEPOT Muziek en media registreren

Muzikanten, filmmakers, en andere creatieven in de mediaindustrie hebben er baat bij het i-DEPOT te gebruiken om hun creatieve werken zoals muziek en media te dateren voordat deze officieel worden gepubliceerd. Zo kun je al je auteursrecht en concept bewijzen in de fase dat je werken nog niet openbaar zijn.  

5. i-DEPOT Software beschermen

Het is ook een handig middel om je software te beschermen door middel van een datumstempel op hun code, algoritmes, of software-architecturen te zetten. Dit is handig als je startup onderhandelingen aan het voeren is over financiering of een externe inschakelt om mee te helpen met de ontwikkeling.

Idee  registeren benelux idepot

Kan ik anderen verbieden dit idee te kopiëren of te gebruiken? 

Met de loutere registratie kan je dat niet, je kan wel contractueel bepaalde zaken vastleggen en verbieden en dan dit i-depot gebruiken als een bewijsmiddel wat je idee is en wanneer het ontstond. Daardoor is het een sterk bewijsmiddel om te tonen dat jij als eerste dit concept had bedacht, ook al heb je nog geen harde intellectuele rechten erop. 

Zodra je idee concrete vormen aanneemt, kun je die elementen beschermen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een product prototype
  • Spelcode
  • Ontwerpschetsen
  • Liedteksten
  • Filmscripts

Let op, sommige intellectuele rechten krijg je automatisch. Denk maar aan het auteursrecht op afbeeldingen op teksten. Deze rechten kun je verkopen, in licentie geven, afdwingen en laten vererven. 

Wat doen we voor je?

  1. Gratis consultatie: Wanneer je ons contacteert dan gaat ons team van experts na of je idee beschermbaar is en geeft je een eerste advies hierover.
  2. Voorbereiding: Indien je idee beschermbaar is, dan kun je ons inschakelen om dit voor jou te doen. We bereiden alle benodigde documentatie voor om je idee officieel te registreren en kijken of er geen onverwachte zaken opduiken die dit toch nog zouden verhinderen. 
  3. Registratie: We nemen dit registratieproces, incl. De relevante kosten op ons om je idee te beschermen. Hierna krijg je meteen ook een officieel bewijs. 
  4. Bewaking: Na registratie kun je ons ook inschakelen om je idee (maar ook je modellen, tekeningen en merken) te monitoren om te kijken of niemand hiertegen inbreuk levert. 
Idee beschermen registeren

Waarom zou je je idee vastleggen

De juiste bescherming zorgt ervoor dat het vaststaat dat jij als eerste een bepaald idee had. Daardoor kun je met meer zekerheid onderhandelen over financiering en kan iemand anders je niet gewoon snel kopiëren. Je hebt namelijk een bewijs dat jij als eerste dit idee had. Je kan dit dan ook laten vastleggen in je geheimhoudingsovereenkomsten. 

Het feit dat je je idee laat beschermen schrikt ook copycats af. Het toont aan dat je je intellectuele eigendom serieus neemt en zij niet zomaar jouw concept kunnen overnemen. Daarnaast voorkom je ook conflicten met mede-founders van je startup of met freelancers waar je mee samenwerkt. 

Contacteer ons nu

Jouw Jurist werkt snel en discreet om jouw idee te beschermen. Heb je nood aan juridisch advies of wil je zo snel mogelijk het bewijs dat jij eerste was bekomen? Wij helpen je graag hiermee tegen een scherpe prijs van slechts 125,- euro excl btw. Neem dan nu gratis en vrijblijvend contact met ons op, en wij beantwoorden je aanvraag zo snel mogelijk verder. 

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost het om mijn idee te beschermen?

Laat je dit via Jouw Jurist doen, dan kan dit al vanaf 125,- euro excl. btw. In deze prijs zitten alle registratiekosten, het vooronderzoek en de aflevering van het bewijs dat jij als eerste dit idee hebt laten beschermen. Daarnaast krijg je van ons ook advies omtrent het omzetten van jouw idee naar ander beschermd intellectueel eigendom zoals een patent, merk of model. 

Ben ik verplicht mijn idee vast te leggen?

Er is geen wettelijke verplichting om dit te doen. Het is echter wel een slim idee om dit te doen als je onderhandelingen aangaat of raad inwint over het uitwerken van jouw concept. 

Hoelang duurt het om mijn idee te beschermen en voor hoelang? 

Wanneer je ons inschakelt beginnen wij ons vooronderzoek en de registratie binnen de 24 uur, ook in het weekend. Zo kun je er zeker van zijn dat het zo snel mogelijk vastgelegd is. De beschermingsduur van een idee is doorgaans 5 jaar. Dit kost 125,- euro excl. btw. Voor 240,- euro excl btw kunnen wij deze beschermingsduur met 5 jaar verlengen tot 10 jaar. 

Kan ik alle ideeën beschermen? 

Er is een bijzonder breed scala aan concepten en ideeën die je kunt laten registreren via het i-depot. Denk maar aan plots voor boeken en films, de outline van een script voor een tv-programma, je idee voor software, innovatieve producten en processen en bedrijfsgeheimen. 
Toch zijn er enkele beperkingen hierop. Zo kun je bijvoorbeeld geen nieuwe trainingsmethode voor bijvoorbeeld een vaardigheid registreren. Je kan je cursus – en eventuele trainingsmethode – wel beschermen via andere intellectuele rechten zoals het auteursrecht en het octrooirecht.