Huis verhuren na aankoop – dit zegt de wet

Wil je een huis kopen en dit direct weer verhuren? Dat is mogelijk. Er zijn echter heel wat zaken die je best eens overdenkt voordat je een bod uitbrengt en een fikse som neerlegt. Een huis verhuren na aankoop brengt namelijk heel wat juridische complicaties met zich mee.

In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste juridische zaken waar je aan moet denken bij het verhuren van je huis na de aankoop ervan.

Heb je snel advies op maat nodig voordat je de aankoop doet of heb je al een huis en wil je een solide huurcontract om dit zorgeloos te verhuren? Wij helpen je graag hiermee verder. Neem contact met ons op via info@jouwjurist.be of via het onderstaande formulier en wij beantwoorden je aanvraag binnen 24 uur.


Je verhuurt je huidige enige huis

Bij het verhuren van je enige woning is het belangrijk om goed na te gaan welk type verhuur je wilt doen. Verhuur je je huis als handelspand of als woning voor een gezin, dan is het afhankelijk van de omstandigheden mogelijk dat je voor 9 jaar geen gebruik meer van dit huis kunt maken.

Ook bij kortetermijnverhuur aan bijvoorbeeld toeristen via Airbnb zijn er regels. Je mag maar een beperkt aantal dagen verhuren en je moet je houden aan het Vlaamse Logiesdecreet. Daarnaast zijn er ook nog heel wat lokale regels en verplichtingen waaraan je moet voldoen.

Ook zal je bij een huis verhuren na aankoop een professioneel huurcontract nodig hebben waar je op kunt terugvallen. Daarin kan bijvoorbeeld staan wie voor welke schade verantwoordelijk is, de sanctie bij niet-betaling, de indexering, enzovoort.

Je koopt een tweede huis om te verhuren

Koop je een tweede huis, dan zullen je registratierechten significant hoger liggen. Vanaf het tweede huis of appartement liggen deze op maar liefst 12%. Dit is dus een aspect waar je zeker rekening mee moet houden wanneer je al een woning hebt en een investeringspand wilt kopen.

Zit je al even verder en heb je meerdere woningen die je verhuurt, dan kan het zijn dat de fiscus je als onderneming gaat beschouwen. Je valt dan niet meer in het fiscale gunstregime dat particulieren hebben als ze verhuren, maar in het veel strengere en hoger belaste regime van de vennootschapsbelasting op huur.

Welke type huurcontract heb ik nodig

Je kan je huis na aankoop verhuren voor verschillende doeleinden. Je kan dit aan een onderneming verhuren die dit dan weer verhuurt, je kan het aan een gezin verhuren of een woning aan toeristen verhuren is ook een optie. We lichten hier enkele verhuurcontracten toe die mogelijk zijn.

  • Woninghuur: de woninghuur is van toepassing als je aan particulieren verhuurt die duurzaam in jouw woning voor een langere tijd zullen blijven. Deze huurperiode is in principe 9 jaar en wordt voor een groot deel geregeld door de woninghuurwet.
  • Handelshuur: als je aan een bedrijf verhuurt dat je huis wil gebruiken om bijvoorbeeld onder te verhuren voor Airbnb of om als kantoor te gebruiken, heb je mogelijk een handelshuurcontract nodig.
  • Toeristische verhuur: wil je je vakantiehuis aan toeristen verhuren, dan moet je in orde zijn met het logiesdecreet, de juiste verzekeringen hebben, enzovoort. Wij helpen je graag om een weg door deze complexe regels te vinden.

Elk van deze contracten zal andere verplichtingen, belastingen en clausules nodig hebben waar je rekening mee moet houden. Het juiste contract kiezen dat je zo goed mogelijk indekt tegen onverwachte zaken is van groot belang als je zorgeloos wil verhuren.

Contacteer een gespecialiseerde woning verhuur jurist

Wil je zorgeloos een huis verhuren na de aankoop, dan is een sterke juridische basis essentieel. Daar helpt Jouw Jurist je graag mee. Wij zijn een partner waarop je kunt vertrouwen om jou en je huis zo goed mogelijk juridisch in te dekken.

Heb je een huurcontract nodig of sterk juridisch advies om je huis te verhuren na aankoop? Neem dan nu contact op met info@jouwjurist.be en wij beantwoorden je vraag binnen 24 uur.