Ben je ondernemer, zelfstandige of actief in de zakenwereld? Dan word je waarschijnlijk vaak geconfronteerd met complexe contracten en overeenkomsten. Daar staan soms clausules in die betrekking hebben op bedrijfsgeheimen (trade secrets), financiële gegevens of andere zaken in die niet openbaart mogen worden.
Een voorbeeld daarvan is de geheimhoudingsovereenkomst of non-disclosure agreement (NDA). Zoals de naam het al aangeeft, is dat een verklaring waarin beide partijen overeenkomen dat bepaalde informatie niet openbaar of verteld mag worden. Maar hoe stel je zo’n geheimhoudingsovereenkomst op en wanneer is dat noodzakelijk? We beantwoorden deze vragen en nog vele andere hieronder!
Heb je een NDA nodig voor je onderneming? Wij stellen voor jou een NDA op voor slechts 295,- excl. btw. Neem nu contact met ons op en wij helpen je zo snel mogelijk verder met het opstellen van een contract op maat!
Inhoudstafel
Het belang van het opstellen of nakijken van een geheimhoudingsovereenkomst
Door het laten opstellen of nakijken van een geheimhoudingsovereenkomst wordt vertrouwelijke informatie in je bedrijf of onderneming beschermd. Aangezien een geheimhoudingsovereenkomst juridisch bindend is, zou het doorbreken van de overeenkomst door de andere partij immers juridische gevolgen hebben.
Deze juridische gevolgen, kunnen een rechtszaak inhouden (bijvoorbeeld wanneer de andere partij ermee dreigt om vertrouwelijke informatie openbaar te maken) of je gronden geven om een schadeclaim in te dienen.
Wanneer is een geheimhoudingsovereenkomst laten maken belangrijk?
Een geheimhoudingsovereenkomst of non-disclosure agreement kun je eigenlijk in alle gevallen, waarin er vertrouwelijke informatie tussen twee partijen uitgewisseld wordt, laten opstellen. In bepaalde situaties is het echter noodzakelijk om een geheimhoudingsovereenkomst op te stellen, hieronder hebben we er een paar opgelijst:
Bij het creëren van een start-up
Heb je een interessant idee, of heb je een boeiende ontdekking gedaan? Dan kun je daar een start-up rond opstarten. Vooraleer je jouw idee of ontdekking met investeerders of partners bespreekt, moet je wel een geheimhoudingsovereenkomst laten opstellen om te voorkomen dat ze ermee aan de haal gaan. Indien je dit al verkregen hebt, kun je hiervoor natuurlijk ook een octrooi of modelrecht gebruiken.
Bij samenwerkingen met freelancers en andere externe partijen
Wanneer je een samenwerking aangaat met externe partijen, hebben die laatste soms vertrouwelijke informatie nodig. Om te vermijden dat zij die openbaar maken en je concurrenten interessante informatie doorspelen, moet je een geheimhoudingsovereenkomst laten opstellen. Deze NDA kan ervoor zorgen dat je belangrijke info geheim blifjt als de deal afspringt.
Bij het ontwikkelen van nieuwe technieken en producten
Heb je een nieuwe techniek of een product gevonden waardoor je een streepje voor hebt op je rechtstreekse concurrenten? Dan heb je er natuurlijk alle baat bij om dat ook zo te houden en dus een geheimhoudingsovereenkomst te sluiten met je medewerkers en eventuele andere partijen die hier van weten.
Houdt een van je medewerkers zich niet aan de overeenkomst? Dan is dat een reden om hem/haar te ontslaan, en riskeert deze werknemer een fikse boete.
Bij het verkopen van je bedrijf
Wil je jouw bedrijf verkopen en heb je al contact met een potentiële koper? Dan zal die ongetwijfeld vertrouwelijke informatie zoals winstcijfers en toekomstverwachtingen van je willen hebben. Vaak moet het feit dat je bedrijf te koop staat ook een geheim blijven. In al geval zal je bij de verkoop van je bedrijf een geheimhoudingsovereenkomst moeten laten opstellen of nakijken.
Geheimhoudingsovereenkomst: als apart contract of clausule
Zoals je hierboven al gemerkt hebt, zijn er verschillende situaties waarin je een geheimhoudingsovereenkomst moet laten opstellen. Er zijn dan ook verschillende manieren om dit te doen, namelijk als apart contract of als clausule. Wat het verschil is tussen de twee en wanneer je wat gebruikt? Dat leggen we je uit!
Non-disclosure agreement als clausule
Sluit je met een andere partij een overeenkomst dat meer inhoudt dan het vertrouwelijk houden van informatie? Dan kun je de NDA als een clausule opnemen in de rest van de overeenkomst.
Aangezien je alles dan in een document samenvoegt, blijft je contract overzichtelijker. Als je de overeenkomst door een derde partij laat opstellen of nakijken, bespaar je doordat alles gebundeld is bovendien ook op juridische kosten.
De bovenstaande redenen overtuigen de meeste bedrijfseigenaren om van de NDA met hun medewerkers geen apart document, maar een clausule in de arbeidsovereenkomst te maken.
Non-disclosure agreement als apart contract
In heel wat situaties wordt een geheimhoudingsovereenkomst als apart contract opgesteld. Bijvoorbeeld omdat het als clausule zou kunnen contrasteren met een beding over de overdracht van intellectuele eigendomsrechten. Zo’n conflicterende bepalingen kunnen leiden tot verwarring en zelfs tot een ongeldig contract.
Eenzijdige en tweezijdige NDA
Wanneer je een geheimhoudingsovereenkomst laat opstellen, moet je ook bepalen of je een eenzijdig of tweezijdig NDA nodig hebt. Wanneer je met een andere partij onderhandelt, zal je meestal een tweezijdig NDA laten opstellen waarin jullie beiden verklaren dat de uitgewisselde informatie vertrouwelijk is.
Is er echter een partij die eenzijdig informatie geeft aan de andere? Dan laat je een eenzijdig NDA opstellen waarin de partij, die informatie ontvangt, verklaart dat het deze geheim zal houden.
Geheimhoudingscontract laten opstellen of nakijken door een expert
Een geheimhoudingsovereenkomst opstellen is geen koud kunstje; je moet rekening houden met verschillende nuances, juridische aspecten etc. Tenzij je thuis bent in de rechtelijke wereld, is het daarom een goed idee om je geheimhoudingsovereenkomst door een expert van Jouw Jurist te laten opstellen of nakijken.
Zo bespaar je jezelf een berg, stress en tijd. Bovendien weet je op deze manier ook zeker dat je een geldige overeenkomst hebt, dat kan je dan weer heel wat geld besparen bij het niet nakomen van het contract!
Heb je nog een juridische vraag voor ons of heb je nood aan juridisch advies? Aarzel dan niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder!