Gebouw verhuren bedrijf voor AirBnb – Wat moet je weten

Je pand verhuren aan een bedrijf gespecialiseerd in Airbnb kan interessant zijn. Er zijn echter enkele juridische kwesties waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven we een overzicht.

Denk je eraan je gebouw verhuren bedrijf voor AirBnb? Dan is het verstandig om advies in te winnen van een gespecialiseerd jurist of advocaat. Stuur ons gerust een e-mail op info@jouwjurist.be met je vragen. We helpen je verder met een advies en stellen een correct contract voor jou op.


AirBnb arbitrage

Het onderverhuren van panden via Airbnb is een ondernemingsmodel dat steeds vaker voorkomt in België. Gespecialiseerde ondernemingen huren panden om ze vervolgens opnieuw te verhuren op online platforms zoals AirBnb. Ze maken winst omdat de kosten per overnachting op AirBnb aanzienlijk hoger liggen dan bij een gewone huur.

In de meeste gevallen voorzien deze ondernemingen in alle noodzakelijke diensten, zoals poetshulp, meubilair, kleine herstellingswerken enzovoort. Het kan interessant zijn om aan zo’n onderneming te verhuren omdat ze vaak voor een lange periode huren en waarschijnlijk geen betalingen zullen missen.

Het verhuren via Airbnb is in België echter niet zonder risico. Het is op veel vlakken een juridische ‘grijze zone’. Als verhuurder aan een onderneming die verhuurt via AirBnb moet je met enkele juridische zaken rekening houden. 

Gebouw verhuren bedrijf voor AirBnb - Wat moet je weten

Zwaarder belast bij gebouw verhuren bedrijf voor AirBnb

Huurinkomsten uit een beroeps- of ondernemingsactiviteit worden in België zwaarder belast dan huurinkomsten bij verhuur aan particulieren:

  • Als je aan particulieren verhuurt, zoals alleenstaanden of gezinnen, dan worden je huurinkomsten belast op basis van het zogenaamde ‘kadastraal inkomen’ van het pand. 
  • Als je aan ondernemingen verhuurt, zoals ondernemingen die aan Airbnb arbitrage doen, wordt je belast op basis van je werkelijke huurinkomsten. De belastingdruk is dan aanzienlijk groter.

Hou er dus rekening mee dat je veel minder huurinkomsten zal overhouden na belastingen als je aan een onderneming verhuurt.

Wat als je verhuurt aan een particulier die onderverhuurt aan een onderneming?

In de praktijk wordt soms gebruikgemaakt van een constructie waarbij een particulier een pand huurt en het vervolgens aan een onderneming onderverhuurt. Op die manier probeert men ervoor te zorgen dat de verhuurder aan het lagere tarief belast wordt en er alsnog een AirBnb arbitrage kan plaatsvinden.

Als verhuurder is het belangrijk om te weten dat je hierdoor in de problemen kan komen met de fiscus! Je creëert immers een fictieve situatie om belastingen te ontduiken. 

Als een van je particuliere huurders, zonder jouw toestemming, een handeltje opzet op AirBnb, kun je de staking van de onderhuur vorderen of zelfs een ontbinding van het huurcontract eisen. Onderneem je geen actie? Dan kun je in de problemen komen met de fiscus.

Contractuele bescherming inbouwen

Er zijn een hele reeks regels van toepassing op gebouw verhuren bedrijf voor AirBnb. In Vlaanderen is er het Logiesdecreet en in Brussel de recent verstrengde Kaderordonnantie Toeristisch Verblijf waarin tal van veiligheidsnormen en registratieverplichtingen zijn opgenomen. 

In de praktijk zijn veel AirBnb-verhuurders niet volledig in orde. Het is dan ook  belangrijk om je als eigenaar-hoofdverhuurder contractueel in te dekken tegen eventuele nalatigheden van de verhurende onderneming. 

Om meer zekerheid te hebben, schakel je best een jurist in om je advies te geven en om een contract op te stellen, of minstens je contracten na te lezen. Wil je een gesprek met een gespecialiseerd jurist? Stuur ons een e-mail op info@jouwjurist.be. We helpen je graag verder.

Woninghuur: volledig onderverhuren is verboden

Onderverhuren is in sommige gevallen verboden. Zo is een volledig pand onderverhuren verboden in het kader van woninghuur. Als een pand gehuurd wordt om als hoofdverblijfplaats te worden gebruikt, mag de huurder slechts een deel van het pand onderverhuren.

Het is dus belangrijk om in de huurcontracten duidelijk op te nemen dat er geen sprake is van woninghuur. 

Je moet als verhuurder trouwens altijd toestemming geven alvorens je huurder mag onderverhuren. Ook dat verwerk je best in het huurcontract.

Contacteer ons voor een advies en een contract

Denk je eraan een gebouw verhuren bedrijf voor AirBnb? Dan kan je ons contacteren voor gespecialiseerd advies en het nakijken of opstellen van de huurcontracten. Stuur ons een e-mail via info@jouwjurist.be of contacteer ons via bovenstaand formulier.