Garage verhuren zonder btw-nummer: is het mogelijk?

//

Tom Goemaere

Je hebt een garage die je niet gebruikt en wilt deze verhuren om wat extra inkomen te hebben. Is het zo eenvoudig als een huurcontract tekenen en je bent klaar? Nee, spijtig genoeg niet. Een garage verhuren zonder btw-nummer is niet mogelijk. We vertellen je in dit blog waarom en waar je nog rekening mee moet houden.

Wil je dat wij ervoor zorgen dat je helemaal wettelijk in orde bent? Neem contact met ons op en we adviseren je graag over de nodige stappen voor jouw specifieke situatie. 


Waarom kan je geen garage verhuren zonder btw-nummer

Garages zijn een populair stuk vastgoed geworden om te verhuren en om in te investeren. Echter is er een groot verschil tussen als particulier een garage verhuren of een appartement verhuren. 

In tegenstelling tot een appartement kan je geen garage verhuren zonder btw-nummer. Volgens het btw wetboek is het apart verhuren van een garage namelijk onderworpen aan bepaalde btw-verplichten en heb je dus een ondernemings van het KBO nodig.

Na het verkrijgen van een ondernemingsnummer, moet men bij btw-activiteiten een btw-nummer aanvragen. Btw-plichtigen hebben verschillende verplichtingen:

  • ze moeten het btw-kantoor informeren over hun activiteiten
  • regelmatig btw-aangiften doen, de geïnde btw afdragen
  • een jaarlijkse klantenlisting indienen
  • een nauwkeurige boekhouding voeren
  • facturen aan huurders verstrekken.
  • zij btw aftrekken van kosten bij leveranciers.
Garage verhuren zonder btw-nummer belgie

Hoe kun je je garage legaal verhuren

Het verhuren van je garage kan een aantrekkelijke manier zijn om extra inkomen te genereren, maar het is belangrijk om je bewust te zijn van de wettelijke aspecten die hierbij komen kijken.

Btw-Plicht bij Garageverhuur

Het belangrijkste punt om te overwegen is de btw-plicht. In tegenstelling tot appartementen of een woning (met of zonder garage) verhuren moet je geregistreerd zijn bij het KBO. 

Er is echter wel een uitzondering op het betalen van btw. Als je jaarlijkse omzet uit de verhuur van je garage(s) minder dan 25.000 euro bedraagt, val je onder de categorie van vrijgestelde btw-plichtigen. 

Dit betekent dat je geen btw hoeft aan te rekenen aan je huurders en geen btw-aangiften hoeft te doen. Dit maakt het proces een stuk eenvoudiger, en neemt heel wat administratie uit handen. 

Let op! Vergeet niet dat je nog steeds een btw-nummer moet aanvragen, aangezien je formeel gezien nog steeds als btw-plichtige wordt beschouwd.

Normaal beheer van vermogen en fiscale gevolgen

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat deze vrijstelling op btw betalen alleen geldt als het verhuren van je garage(s) gezien wordt als een “normaal beheer van je vermogen”. 

Als je van het verhuren van garages je hoofdactiviteit maakt, dan zal de fiscus dit anders beoordelen. In dat geval kunnen de huurinkomsten belast worden als diverse inkomsten of als beroepsinkomsten.

Flexibiliteit in huurovereenkomsten

Als het gaat om de huurovereenkomst, valt het verhuren van een garage onder het “gemeen” huurrecht. Je hebt dus meer vrijheid bij het opstellen van je huurovereenkomst, bijvoorbeeld wat betreft opzeggingstermijnen, de duur van de overeenkomst en de wijze van beëindiging. 

Dit is een belangrijk verschil met de striktere regels die gelden voor het verhuren van woningen. Door je bewust te zijn van deze regels, kun je ervoor zorgen dat je garageverhuur legaal en voordelig is.

Onze juristen helpen je graag met het opstellen van een bindende huurovereenkomst van je garage die je optimaal beschermd. Neem daarvoor nu vrijblijvend contact met ons op. 

Conclusie

Het verhuren van een garage lijkt misschien een eenvoudige manier om extra inkomen te genereren, maar zoals we in dit blog hebben besproken, zijn er belangrijke wettelijke vereisten waarmee je rekening moet houden.

Het is essentieel om te begrijpen dat je niet zomaar een garage kunt verhuren zonder een btw-nummer. 

Gelukkig is er wel de uitzondering van het betalen van btw en aangiftes doen als je een omzet van minder 25.000 euro per jaar hebt. 

Vaak gestelde vragen over garage verhuren en btw nummer

Moet ik een btw-nummer aanvragen als ik mijn garage wil verhuren?

Ja, het is verplicht om een btw-nummer aan te vragen als je een garage wilt verhuren. Dit omdat de verhuur van garages onderworpen is aan specifieke btw-verplichtingen volgens het btw-wetboek. 
Zelfs als je valt onder de vrijstelling voor btw-plichtigen met een jaarlijkse omzet van minder dan 25.000 euro uit de verhuur, moet je nog steeds een btw-nummer hebben.

Wat zijn de voordelen van het verhuren van een garage onder het “gemeen” huurrecht?

Het verhuren van een garage onder het “gemeen” huurrecht biedt meer flexibiliteit in vergelijking met de verhuur van woningen, welke onder het woninghuurrrecht vallen. 
Bij het verhuren van een garage heb je meer vrijheid bij het opstellen van de huurovereenkomst, vooral wat betreft opzeggingstermijnen, de duur van de overeenkomst en de wijze van beëindiging.

Geef een reactie