Verzoekschrift Eerherstel aanvragen – wij helpen je snel

//

Jouw Jurist

Eerherstel in België is een proces waardoor je bepaalde veroordelingen uit je strafregister kunt laten verwijderen. Dit proces is spijtig genoeg, niet zo makkelijk. Je moet namelijk snappen hoe de wet werkt en wat er van je gevraagd wordt. 

Wij helpen je graag met een verzoekschrift eerherstel aanvragen. Voor slechts 85 euro ontvang je een gepersonaliseerde aanvraag opgesteld door onze professionele juristen. Vraag je verzoekschrift op maat aan via het onderstaande formulier.


Wij bekijken vrijblijvend of je voldoet aan de voorwaarden en sturen je na je bestelling je binnen de 3 werkdagen een verzoekschrift eerherstel op maat van jouw specifieke situatie.

Als je meer wilt weten over hoe je eerherstel kunt aanvragen, dan zetten we hier alle belangrijke gegevens voor jou op een rijtje. 

Wat is eerherstel

Voor we dieper ingaan op eerherstel is het natuurlijk erg belangrijk om precies te weten wat eerherstel nu juist inhoudt. Eerherstel in België is een juridisch proces dat mensen helpt om bepaalde veroordelingen uit het strafregister te laten schrappen.

Een veroordeling kan mensen namelijk belemmeren om bijvoorbeeld te reizen of een baan te krijgen. Ook helpt eerherstel aanvragen en krijgen mensen een nieuwe bladzijde om te slaan. 

Eerherstel wordt vaak toegekend aan mensen die na hun veroordelingen een positief pad zijn ingeslagen. Het wordt toegekend aan mensen die oprecht en op een positieve manier willen deelnemen en bijdragen aan onze maatschappij zonder dat zij hier belemmeringen voor ondervinden.

eerherstel bewijs goed gedrag en zeden

Wordt eerherstel automatisch toegekend?

Zoals je waarschijnlijk al wel kon raden wordt eerherstel natuurlijk niet automatisch toegekend. Integendeel! Het proces tot eerherstel is vaak erg lang en erg lastig. Je moet namelijk een lange proefperiode door en heel wat papierwerk kunnen voorleggen.

Je moet bij het aanvragen van eerherstel ook aan strikte voorwaarden voldoen – denk bijvoorbeeld maar aan het volledig uitzitten van je straf en het betalen van alle boetes en schadevergoedingen. Ook moet je kunnen aantonen dat je je goed gedragen hebt tijdens de proefperiode.

Sociale impact van een blanco strafblad

Naast een juridische impact kan eerherstel aanvragen en het blanco strafblad ook een sociale impact hebben. Eerherstel kan mensen namelijk de kans bieden om hun reputatie te herstellen en een nieuw hoofdstuk te beginnen in hun leven.

eerherstel voorwaarden

Wat zijn de voorwaarden voor eerherstel aanvragen

Indien je eerherstel wilt aanvragen en een blanco strafblad wilt, moet je eerst voldoen aan enkele strenge voorwaarden. Hieronder hebben we alvast enkele van die voorwaarden voor je opgelijst:

  • Je mag de afgelopen 10 jaar geen eerherstel hebben gekregen.
  • Je moet alle straffen uitgezeten hebben die je zijn opgelegd. Dit betekent dat als je een boete of gevangenisstraf had, je die helemaal moet hebben betaald of uitgezeten.
  • Indien je een schadevergoeding moest betalen moet je die helemaal betaald hebben.
  • Je moet een proeftermijn doorlopen hebben. Deze proefperiode kan tussen de 3 en 10 jaar lang zijn. Dit zal afhangen van de straf en natuurlijk ook van de aard van de feiten.

Hoe lang is de proefperiode voor eerherstel

Over het algemeen hangt de proefperiode voor het eerherstel aanvragen in België af van de zwaarte van de straf die je hebt gekregen. 

  • Politiestraffen: politiestraffen zijn lichtere straffen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan een gevangenisstraf van 1 tot 7 dagen, een werkstraf tot 45 uur of kleine geldboetes. Politiestraffen worden automatisch uit het strafregister gewist na drie jaar dus hier hoef je helemaal geen eerherstel voor aan te vragen.
  • Zwaardere straffen: straffen die zwaarder zijn dan politiestraffen worden niet automatisch van het strafregister gewist. Hier moet je dan ook een eerherstel aanvragen. Hieronder vind je de specifieke proeftijden:
    • Voor gevangenisstraffen tot 5 jaar is de proeftijd 3 jaar
    • Voor gevangenisstraffen van meer dan 5 jaar is de proeftijd 5 jaar 
    • Wanneer je herhaaldelijk gestraft wordt is de proeftijd minstens 6 jaar 
    • Wanneer je herhaaldelijk gestraft wordt en de straf meer dan 5 jaar is dan is de proeftijd 10 jaar.
eerherstel aanvragen antwerpen

Aanvraagproces van eerherstel

Nu je weet wat een eerherstel is en wat de proefperiode en de voorwaarden zijn, zullen we het aanvraagproces even van dichtbij bekijken. Dit is het aanvraagproces van eerherstel:

  1. Controleer of je in aanmerking komt: een eerste stap is controleren of je al dan niet in aanmerking komt voor eerherstel. Ga na of jij je straf hebt uitgezeten, al je boetes hebt betaald en eventueel alle slachtoffers hebt vergoedt. Ook mag je in de afgelopen 10 jaar geen eerherstel hebben gehad of aangevraagd.
  2. Bereid je aanvraag voor: neem een expert onder de arm en schrijf een verzoek tot eerherstel uit. De brief moet duidelijk aangeven voor welke veroordelingen je eerherstel aanvraagt en een overzicht bevatten van alle adressen waar je tijdens de proefperiode gewoond hebt. 
  3. Verstuur je aanvraag: nu stuur jij je aanvraag naar de procureur des Konings in de regio waar je woont. Indien je in het buitenland verblijft kan je de aanvraag sturen naar de procureur des Konings in Brussel. 
  4. Inwinning van informatie en advies: wanneer de procureur je aanvraag ontvangt, zal hij of zij advies inwinnen bij de burgemeester en de politie in de steden of gemeenten waar je tijdens de proefperiode hebt gewoond. Nadat informatie en advies is ingewonnen wordt je dossier overgemaakt aan de procureur-generaal die het dan voorlegt aan de kamer van inbeschuldigingstelling. 
  5. Beslissing: tot slot neemt de kamer van Inbeschuldigingstelling een beslissing. Dit kan natuurlijk enige tijd duren – soms tot wel een jaar. Indien de beslissing negatief is, kan je binnen de 6 maand een bezwaar aantekenen.

Tip: Gezien dit een erg lang en moeilijk proces is dat heel wat legale kennis en papierwerk vraagt is het een goed idee om een advocaat of legaal adviesbureau onder de arm te nemen.

Hoeveel kost het om een bezwaar in te dienen?

Op zich zijn er geen kosten verbonden aan het indienen van een bezwaar. Ook ben je niet verplicht om een jurist in te schakelen. Toch is dit ten zeerste aan te raden!

Laat je eerherstel aanvragen aan een expert over

Het is een goed idee om je eerherstel aan een jurist over te laten. Zo ben je er namelijk zeker van dat al je papierwerk in orde is en dat je voldoet aan alle regels. Een aanvraag kan erg lang duren en het kan frustrerend zijn mocht je aanvraag afgewezen worden, omdat je niet het correcte papierwerk hebt ingediend.

Zie je het bos door de bomen niet meer? Of misschien heb je geen zin om je door de hele rompslomp te werken? Geen zorgen! Een juridisch expert of advocaat kan je altijd helpen. 

Neem gerust contact op via het bovenstaande formulier of via info@jouwjurist.be.

Geef een reactie