Huur een jurist in Belgie in

Wil je eens je contracten laten controleren of ben je van plan een nieuw project te beginnen met je onderneming in Belgie? Dan kan het nuttig zijn een freelance jurist in te schakelen!

Doorgaans is een juridische expert onder de arm nemen een stuk goedkoper dan een fulltime bedrijfsjurist of een advocatenkantoor. Daarnaast zijn we ook nog eens flexibeler en hebben we vaak meer ervaring omdat we vaak voor meerdere opdrachtgevers werken.

Ben je op zoek naar een professionele en betaalbare professional om je advies op maat te geven of om je te ondersteunen in je dagelijks bedrijfsleven? Neem dan nu contact op met Jouw Jurist en ons team zal je zo snel mogelijk verder helpen.


Wat kunnen we voor je doen

Voor bijna zo goed als elk juridisch probleem kun je terecht bij een freelance jurist. Zo heb je snel en betaalbaar de hulp die je nodig hebt. Hieronder geven we enkele voorbeelden van zaken waarmee wij je kunnen helpen.

1. Juridisch advies

De voornaamste taak van een freelance jurist is om juridisch advies te verlenen. Veel bedrijven lopen continu tegen onduidelijke en complexe juridische regels aan. Uitzoeken hoe het precies zit is niet alleen moeilijk en tijdrovend, maar fouten maken kan je duur komen te staan.

Door ons in te schakelen als jurist kun je snel en effectief advies inwinnen, zodat je geen tijd verliest. Wij geven altijd praktisch advies op maat van jouw specifieke onderneming, dat eenvoudig te begrijpen is.

Freelance jurist

2. Contracten opstellen en nakijken

Veel ondernemers, zelfstandigen en freelancers dekken zich niet goed in omdat hun contracten en algemene voorwaarden kansen laten liggen of onwettige clausules bevatten. Door je contracten na te laten kijken door een ervaren jurist, kun je deze optimaliseren en de eventuele fouten eruit halen. Zeker wanneer dit over grote financiële belangen gaat zoals in het vastgoedrecht of het omgevingsrecht is dit van belang.

Naast het controleren van je contracten en algemene voorwaarden kunnen wij deze ook voor je opstellen. Zo ben je er zeker van dat je optimaal juridisch beschermd bent.

Bij Jouw Jurist combineren we expertise en technologie om snel een juridische oplossing te geven op je probleem.

Onze partners apprecieren dat zij dezelfde dag antwoord krijgen en meestal binnen 48 uur weer juridisch verder kunnen.

Tom Goemaere – Founding Partner

3. Juridische vertalingen

Wil je verder groeien dan Vlaanderen, dan zullen je algemene voorwaarden en overeenkomsten ook in andere talen beschikbaar moeten zijn. Door vanaf het begin een juridische vertaler in te schakelen, krijg je niet alleen een nauwkeurige en solide vertaling, maar kunnen je documenten ook aangepast worden aan het recht van je doelpubliek.

Door samen te werken met een jurist voor je vertalingen bespaar je tijd en heb je een vertaling waarmee je direct aan de slag kunt.

4. Intellectueel eigendom beschermen

De teksten op je website, foto’s van je producten, ontwerpen en productietechnieken: de kans is groot dat je bedrijf veel intellectueel eigendom heeft. Deze zaken kun je juridisch beschermen door middel van patenten, trademarks en auteursrecht. Zo kun je krachtig optreden als iemand inbreuk maakt op jouw rechten.

Het omgekeerde is ook mogelijk. Het kan zijn dat je onbewust inbreuk maakt op iemands intellectueel eigendom. Dit kan leiden tot bijzonder hoge boetes. Door een gespecialiseerde IP jurist te raadplegen, kun je dit vermijden.

5. Privacy en gegevensbescherming

GDPR en gegevensbescherming zijn een hot topic. Voldoet je bedrijf niet aan deze regels, dan kunnen de boetes bijzonder hoog oplopen. Naast hoge boetes is er vaak ook aanzienlijke reputatieschade wanneer je onderneming geen goed privacybeleid heeft.

Onze juristen assisteren je onderneming bij het opstellen van een solide GDPR privacybeleid dat in lijn is met de Europese en Belgische regelgeving. 

6. Arbeidsrecht

Je eerste werknemers aannemen of ontslaan gaat gepaard met heel wat juridische vraagstukken. Een sterk arbeidscontract dat je onderneming beschermt, is van essentieel belang. Onze freelance juristen kunnen je overeenkomsten nakijken en opstellen.

Daarnaast kunnen we je bedrijf adviseren bij al je vragen rond arbeidsrecht. Of het nu gaat om het opstellen van een concurrentiebeding, het regelen van vakantiedagen of het adviseren over ontslagprocedures, wij staan voor je klaar.

7. Ondernemingsrecht

Het leiden van een onderneming is niet eenvoudig. De talloze regels in ons land maken het er niet gemakkelijker op. Onze freelance juristen helpen je onderneming navigeren door deze regels. Wij doen dit door praktisch advies te verlenen en je bij te staan bij al je juridische kwesties.

Van het regelen van de contracten tussen de vennoten tot het nakijken van alle interne documenten, wij helpen je onderneming graag. Ook bij fusies, overnames en het opstellen van algemene voorwaarden zijn wij je betrouwbare partner.

8. Risk management

Wil je weten welke risico’s je onderneming op juridisch vlak loopt? Wij helpen je graag om alles mooi in kaart te brengen. Naast het in kaart brengen van de risico’s, assisteren we ook bij het mitigeren van deze risico’s. Dit doen we door praktisch en begrijpelijk advies te geven en hands-on begeleiding te bieden.

Of het nu gaat om het identificeren van potentiële aansprakelijkheden, het opstellen van een risicobeheersplan of het adviseren over verzekeringsopties, wij zorgen ervoor dat je onderneming zo min mogelijk risico loopt.

Freelancer jurist

De voordelen van een Freelance jurist voor je bedrijf

Ongeacht of je onderneming te klein is voor een fulltime bedrijfsjurist of als je een externe blik nodig hebt op het juridische gedeelte van je bedrijf, een freelance bedrijfsjurist biedt heel wat voordelen. We lijsten ze hier even voor je op.

Flexibiliteit en kostenefficiëntie

  • Geen vaste salariskosten: een jurist is eenvoudig in te schakelen. Je vertelt je probleem en de jurist lost het op. Wanneer dat gedaan is, zijn er geen kosten meer. Eenvoudig en goedkoper.
  • Mogelijkheid tot het inhuren van juristen op projectbasis: veel ondernemingen hebben slechts een paar uur advies per maand nodig. Onze juristen kunnen je zowel voor kleine als grote projecten inschakelen en weer laten gaan wanneer de opdracht is afgerond. 

Onafhankelijkheid en objectiviteit

  • Freelancers hebben geen belangenconflicten zoals interne juristen: kantoorpolitiek en fouten onder de mat vegen komen vaak voor. Interne juristen zijn daar niet immuun voor. Het uiteindelijke resultaat is dat je onderneming minder flexibel is en meer risico loopt. Door een onafhankelijke freelance jurist in dienst te nemen, kun je fouten opsporen en kantoorpolitiek overstijgen. Zo verlaag je het risico dat je bedrijf loopt en ben je weerbaarder tegen veranderende regels. 
  • Objectieve juridische adviezen: interne juristen hebben soms moeite om objectief te blijven. Wanneer ze een bestuurslid wijzen op mogelijke juridische fouten of advies moeten geven over het verloop van een project, kunnen ze bevooroordeeld of bang voor vergelding zijn. Dat leidt uiteraard tot suboptimaal juridisch advies. Door samen te werken met een van onze juristen, kun je altijd objectief zakelijk juridisch advies ontvangen. Uiteraard kunnen wij ook bestaande adviezen voor je nakijken en controleren.

Tijdsbesparing en schaalbaar

  • Snel de nodige versterking: heb je een dringend juridisch probleem? Een interne bedrijfsjurist inhuren duurt vaak weken tot maanden. Neem je contact met ons op, dan kunnen we je binnen 24 uur helpen. Zo kun je snel schakelen en verlies je nooit kostbare tijd.
  • Eenvoudig meer juridische ondersteuning: het inzetten van freelance juristen is zeer schaalbaar. Als je onderneming groeit en er dus meer juridische aspecten zijn om rekening mee te houden, kun je je freelance jurist eenvoudigweg meer werk geven.

Wat is het uurtarief van een freelance jurist in België

Hoeveel verdient een jurist of wat kost een jurist? Dit zijn vragen waar uiteraard geen eenduidig antwoord voor bestaat. Wij kunnen je wel een indicatie geven wat het kost om onze juristen als freelancer in dienst te nemen. 

Ons standaardtarief is 100 euro per uur. Echter kan dit significant naar beneden bijgesteld worden wanneer je ons inzet voor grotere projecten of ons aanneemt op retainer. In dat geval is het gemiddelde uurtarief van onze freelance-jurist 75 euro per uur. 

Voor bepaalde opdrachten zoals het nakijken van een contract of het opstellen van je algemene voorwaarden rekenen we een vaste prijs. Daardoor kun je dit extra voordelig laten doen door een expert. 

Conclusie over juristen op freelance basis voor je bedrijf

Een freelance jurist is een flexibel asset voor je onderneming. Je hebt geen vaste kosten en je kan deze snel inzetten. Onze juristen helpen bedrijven met talloze juridische problemen door advies en oplossingen op maat te geven die je snel kunt implementeren.

Heb je een vraag over wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen of wil je een van onze freelance juristen inzetten? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je graag verder. Stuur ons een e-mail op info@jouwjurist.be en we helpen je zo snel mogelijk.

Vaak gestelde vragen

Wat zijn de voordelen van het inhuren van een freelance jurist?

1. Flexibiliteit: Je kunt een jurist inhuren voor specifieke projecten of voor een bepaalde periode.
2. Kostenbesparing: Over het algemeen zijn de tarieven lager dan die van traditionele advocatenkantoren.
3. Specialisatie: Veel freelance juristen zijn gespecialiseerd in bepaalde rechtsgebieden, waardoor je gericht expertise kunt inhuren.

Hoe verschillen wij van advocaten in een traditioneel advocatenkantoor?

Freelance juristen werken meestal op projectbasis en hebben geen vaste aanstelling bij een kantoor, wat meer flexibiliteit biedt. We hebben vaak lagere overheadkosten, wat kan resulteren in lagere tarieven voor de cliënt.

Hoe zit het met vertrouwelijkheid en geheimhouding bij het werken?

Net als bij traditionele advocaten, is het belangrijk om een geheimhoudingsovereenkomst te sluiten om de vertrouwelijkheid van informatie te waarborgen. Deze overeenkomst legt de basis voor een vertrouwensrelatie en zorgt ervoor dat beide partijen weten wat er van hen wordt verwacht op het gebied van privacy en geheimhouding.

Wat voor soort diensten bieden ze aan?

Dit kan variëren van contractbeoordeling, juridisch advies, en due diligence tot meer gespecialiseerde diensten zoals intellectueel eigendomsrecht en arbeidsrecht. Afhankelijk van hun expertise kunnen freelance juristen ook helpen bij het opstellen van testamenten, het navigeren door immigratiewetten, of het adviseren over fiscale kwesties. Het is dus belangrijk om de specialisatie van de jurist af te stemmen op je specifieke behoeften.

Hoe verloopt het proces van het inhuren tot het voltooien van de opdracht?

Na een initiële consultatie en overeenstemming over de tarieven en voorwaarden, zal de freelance jurist beginnen met het uitvoeren van de afgesproken diensten. Communicatie en updates vinden meestal plaats via e-mail, telefoon of videocalls.