Algemene voorwaarden webshop België

Online zakendoen heeft onze economie voor eens en voor altijd veranderd. Meer dan ooit doen mensen hun aankopen online. Webshops en e-commerce ondernemingen schieten als paddestoelen uit de grond om een graantje mee te pikken van deze markt. 

Wat veel online ondernemers echter vergeten, is dat er een zeer uitgebreid en complex wettelijk kader bestaat voor e-commerce in Europa. Zo goed als alle regels van toepassing zijn op klassieke ondernemingen zijn ook van toepassing op online ondernemingen.

Op deze pagina bespreken we een onderdeel van dit kader: algemene voorwaarden voor webshops in België.

Wil je correcte en waterdichte algemene voorwaarden laten opstellen voor je Webshop?

Laat het ons weten via onderstaand formulier


Wat zijn algemene voorwaarden?

De algemene voorwaarden – ook bekend als ‘de kleine lettertjes’ – van je webshop vormen het juridisch kader waarin de rechten en plichten van de koper en verkoper worden uiteengezet. Het zijn de regels die van toepassing zijn op de koop-/verkoopovereenkomst op afstand die ontstaat tussen jouw onderneming en de klant.

Het belang van goed geformuleerde algemene voorwaarden

Als je geen algemene voorwaarden opstelt, zijn de regels van het gemene verbintenissenrecht van toepassing, evenals de Europese regels met directe werking. Deze regels kunnen soms nadelig zijn voor de webshop-uitbater. Om jouw rechten als uitbater van een webshop ten volste te vrijwaren stel je dus best algemene voorwaarden op.

Daarnaast zorgen algemene voorwaarden ook voor heldere en duidelijke regels die van toepassing zijn op de koop-/verkoopovereenkomst op afstand die ontstaat wanneer een klant iets koopt uit je webshop. Dit zorgt voor een zekere vertrouwensband tussen koper en verkoper.

Ze zorgen er ook voor dat geschillen en misverstanden zoveel mogelijk worden vermeden. Je beschermt je webshop tegen vermijdbare juridische problemen en procedures.

Wat staat er best in de algemene voorwaarden webshop België?

Zoals hierboven gezegd, zijn algemene voorwaarden niet verplicht maar zeker wel aan te raden.

Wat neem je het beste op in je algemene voorwaarden webshop België? 

Eerst en vooral moet je weten dat je de wet moet respecteren. Je kan niet zomaar tegen de wet ingaan bij het opstellen van algemene voorwaarden.

Bijvoorbeeld: De Europese wetgeving bepaalt dat consumenten een herroepingsrecht hebben van 14 dagen. Elke aankoop kan dus binnen de 14 dagen worden teruggestuurd door de koper. Jij mag in de algemene voorwaarden niet ineens stellen dat er een herroepingsperiode is van 5 dagen. Zo ga je immers in tegen de wet.

Meestal staat in de algemene voorwaarden het volgende:

– Identiteit van de ondernemer

– In welke gevallen de regels van de algemene voorwaarden toepasselijk zijn

– Regels m.b.t. het aanbod

– Regels m.b.t. de overeenkomst

– Regels m.b.t. het herroepingsrecht

– De kosten van het herroepingsrecht

– Uitsluiten van herroepingsrecht

– Regels m.b.t. de prijs

– Regels m.b.t. conformiteit en garantie

– Regels m.b.t. levering en uitvoering

– Regels m.b.t. betaling

– Regels m.b.t. eventuele klachten

– Regels m.b.t. geschillen

– Regels m.b.t. privacy & data protection

– Nog enkele meer gespecialiseerde bepalingen over bijvoorbeeld identiteitsdiefstal, hacking, kredietkaartfraude of niche gerelateerde zaken

Een hele boterham.

Een webshop starten is makkelijker dan ooit, maar laat je niet vangen door de vele juridische regels!

Wat zijn enkele veel gemaakte fouten in algemene voorwaarden voor webshops in België?

1. Het kopiëren van algemene voorwaarden van een andere webshop

Veel online ondernemers kopiëren simpelweg de algemene voorwaarden van een ander webshop. Dit is een inbreuk op het auteursrecht en kan voor veel problemen zorgen. Bovendien is elke onderneming anders en zal elke onderneming andere algemene voorwaarden nodig hebben.

2. Geen kennisname en aanvaarding

De wet stelt: als een consument de algemene voorwaarden niet heeft kunnen lezen en deze niet heeft kunnen aanvaarden, dan kan je ze ook niet afdwingen. Wat “kennisnemen” en “aanvaarden” betekent wordt bepaald door de rechtspraak. Hou hier dus rekening mee. Maak je algemene voorwaarden goed zichtbaar op je webshop.

3. Geen rekening houden met consumentenrechten

Consumenten worden sterk beschermd in Europa. Hou rekening met de uitgebreide wetgeving inzake consumentenbescherming als je je algemene voorwaarden opstelt. 

Laat je algemene voorwaarden aan een expert over

Het opstellen van correcte en waterdichte algemene voorwaarden is niet eenvoudig. Zo zijn er vele wettelijke regels die je moet respecteren. Geraak je niet wegwijs in deze moeilijke kwestie? Of heb je geen zin om je bezig te houden met al deze juridische hordes? Geen probleem. De juristen van Jouw Jurist stellen met plezier correcte en waterdichte algemene voorwaarden op voor jouw Belgische webshop.

Contacteer ons gerust via het bovenstaande formulier of op info@jouwjurist.be.